“Αστειότητες” χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Σημαδράκος την ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης για το ΣΒΑΚ- Να αποσυρθούν τα σενάρια ζητά ο Κώστας Δεσποτίδης

3 Min Read

Ένα ακόμη γύρο αντιπαράθεσης  ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Κοζάνης και την αντιπολίτευση προκαλούν τα Σενάρια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας,  που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος και η αιχμηρή ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων Βαγγγέλης Σημανδράκος απαντώντας στην ανακοίνωση της Κίνησης, την  χαρακτήρισε  ως αστειότητες  αναφέροντας  πως “το πως θα γίνει το ΣΒΑΚ ορίζεται σε μια σύμβαση, που έχει γίνει εδώ και λίγο χρονικό διάστημα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έκανε απλά και μόνο ένα ερευνητικό πρόγραμμα, που είχε σχέση με το ΣΒΑΚ. Ανάδοχος του ΣΒΑΚ είναι η εταιρεία Lever και θα πρέπει να σεβαστούμε το ρόλο της αλλά και την Ομάδα Έργου του Δήμου, που όλο αυτό το διάστημα δουλεύουν πυρετωδώς για να υλοποιηθεί η σύμβαση. Τα σενάρια, που παρουσιάζονται στο ερωτηματολόγιο του Δήμου έχουν να κάνουν με την προτεραιότητα στις ήπιες μορφές κίνησης, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το τρίτο με τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης. Δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να μην επιλέξει κανένα από τα τρία σενάρια και να προτείνουν κάποιο δικό τους. Είμαστε στη φάση της διαβούλευσης. Μπορει να επιλεγεί ένας συνδυασμός σεναρίων. Η ομάδα προέκρινε 3 σενάρια από τις δυο διαβουλεύσεις που έγιναν, συνεπώς η Δημοτική Κίνηση αμφισβητεί τις προτάσει, που έχουν τεθεί από τους πολίτες είτε από τους φορείς. Ας είναι όλοι υπομονετικοί μέχρι την τελευταία διαβούλευση”.

Απαντώντας ο πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Δεσποτίδης σημείωσε πως “βρισκόμαστε στην εξέλιξη της μελέτης του ΣΒΑΚ και διαφαίνονται σημάδια όπου η μελετητική ομάδα έχει ελλείψεις στην ενημέρωση. Δεν έχει λάβει υπόψη της τη μελέτη του ΕΜΠ, που εμπεριέχεται στη σύμβαση τους καθώς και τη μελέτη για τα Αστικά. Ωστόσο εμφανίστηκε και ένα εωτηματολόγιο με τη μορφή σεναρίων. Αυτά έχουν ήδη συζητηθεί στο παρελθόν με διαβουλεύσεις. Τα σενάρια εμφανίζονται ως αντιπαραθετικά μεταξύ τους αλλά δεν είναι. Εμπεριέχονται και τα τρία στην εξέλιξη του ΣΒΑΚ και δεν πρέπει να εμφανίζονται ως αντικρουόμενα. Πρέπει να υπάρχουν και τα τρία μέσα στο ΣΒΑΚ. Εμείς είχαμε τρία σενάρια το μηδενικό, το ενδιάμεσο και το μαξιμαλιστικό. Είχε επιλεγεί το ενδιάμεσο γιατί η Κοζάνη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σε αυτό δουλέψαμε. Εμείς προτείνουμε να αποσυρθούν τα σενάρια και να επαναδιατυπωθούν γιατί δημιουργούν σύγχυση”.

Γιάννης Κωσταρέλλας- Ρεπορτάζ Δημήτρης Στραβού

Μοιραστείτε την είδηση