“Δεν είναι ο Γιοβανίδης που φεύγει, είναι η πόλη που τον χάνει”- Φορτισμένο συγκινησιακά το κλίμα στον απολογισμό της θητείας του πιο βραχύβιου, αλλά πλέον επιτυχημένου καλλιτεχνικού διευθυντή

6 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

 

Με δάκρυα στα μάτια ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτεχνικούς διευθυντές ο Λευτέρης Γιοβανίδης αποχαιρέτισε σήμερα το ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης, τους συνεργάτες του και ευχαρίστησε την Κοζάνη για τη ζεστή της αγκαλιά και το δυνατό χειροκρότημα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, σε συνέντευξη τύπου, ο Λευτέρης Γιοβανίδης έκανε τον απολογισμό της πιο σύντομης, αλλά συνάμα πιο γεμάτης θητείας, καλλιτεχνικού διευθυντή. Ο κ. Γιοβανίδης κατόρθωσε μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο να ταξιδέψει την εικόνα του ΔηΠε Θεάτρου στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και να αφήσει το στίγμα του. Στη θητεία του Λευτέρη Γιοβανίδη ήταν η πρώτη φορά που ΔΗΠΕΘΕ συνεργάστηκε με εθνικό θέατρο άλλης χώρας, ενώ το θέατρο της Κοζάνης απέκτησε τη σκηνή που το αξίζει.
“Το ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης μου έδωσε την ευκαιρία να αποδείξω πολλά πράγματα στον εαυτό μου. Με έκανε να ξεπεράσω τα όρια, τις ανασφάλειες, αλλά και τους προσωπικούς μου φόβους. Η διοίκηση ενός οργανισμού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν ξέρω τι πέτυχα. Ξέρω τι προσπάθησα. Προσπάθησα με πίστη για το καλό και ειλικρίνεια, να κάνω ότι μπορώ” ανέφερε ο κ. Γιοβανίδης.
Ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε στις στιγμές χαράς που πέρασε, ενώ επισήμανε ότι θα ήθελε να είχε ολοκληρώσει τη θητεία του, τα τρία δηλαδή χρόνια που προβλέπονται συνήθως. Δεν απέκλεισε ότι μπορεί και θέλει να επιστρέψει, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πράγματα που δεν πρόλαβε να κάνει, όπως αίθουσες για πρόβες και εργαστήρια, σεμινάρια, αλλά και την παραχώρηση του κινηματοθεάτρου “Φίλιππος”, αφού έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να στεγάζεται εκεί η κεντρική σκηνή της πόλης.
Το κλίμα, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ήταν συγκινησιακά φορτισμένο και ο Λευτέρης Γιοβανίδης αναγκάστηκε να διακόψει πολλές φορές τη ροή του λόγου του, ειδικά όταν ήρθε η ώρα να χαιρετίσει έναν προς έναν τους συνεργάτες του. Οι τελευταίοι, μάλιστα, εμφανέστατα συγκινημένοι και οι ίδιοι δεν έκρυψαν την πικρία τους για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού να μην παρατείνει τη θητεία του Λευτέρη Γιοβανίδη.
Την Κοζάνη την αγάπησα από την πρώτη μέρα, γιατί οι άνθρωποί της με αγάπησαν και μου άνοιξαν τα σπίτια τους. Σήμερα μπορώ να πω ότι εδώ έχω φίλους.
“Αυτό που συνέβη ήταν άδικο και το λέω παρόλο που βγαίνω στη σύνταξη και δεν έχω ανάγκη κανέναν εδώ μέσα” είπε με δάκρυα στα μάτια η εργαζόμενη του ΔηΠε Θεάτρου Τασούλα Σιμάρα που μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Λευτέρη Γιοβανίδη και την προσπάθειά του για ανακαίνιση της αίθουσας, αλλά και για την αναβάθμιση του ρεπερτορίου του θεάτρου.
“Είναι ένας αξιόλογος διευθυντής, μα πάνω από όλα άνθρωπος, που έφερε πολλά στο ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης, βοηθώντας πολλούς νέους να εργαστούν και κάνοντας αξιόλογες παραγωγές” ήταν τα λόγια μιας από τις νεότερες εργαζόμενες στο ΔηΠε Θέατρο, της Αλεξίας Καβακίδου. “Αυτό που έγινε στον μόλις 1,5 χρόνο της θητείας του Λευτέρη Γιοβανίδη δεν έχει προηγούμενο” είπε ο τεχνικός του θεάτρου Γιάννης Μπατιάνης.
Παρών στη συνέντευξη απολογισμού ήταν και ο πρόεδρος του ΔηΠε Θεάτρου Νίκος Κέφαλος που κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση, αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί με κακούς χειρισμούς οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, όπως ανέφερε.
“Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι και οι τέσσερις καλλιτεχνικοί διευθυντές που πέρασαν από το ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης προσέφεραν πάρα πολλά και θα πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες. Ο Λευτέρης είχε την ατυχία να έρθει με ειδικές συνθήκες και σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν πολλά χρήματα. Η προσφορά και το έργο του εκτιμώνται από όλους” είπε ο κ. Κέφαλος.
Ο κ. Κέφαλος εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει βγει η νέα προκήρυξη καλλιτεχνικού διευθυντή και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την χρηματοδότηση του οργανισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του πρώην προέδρου του ΔηΠε Θεάτρου Θέμη Λιάκου που ανέφερε πως η απόφαση για ορισμό θητείας του Λευτέρη Γιοβανίδη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου έγινε για διοικητικούς λόγους, “που γνωρίζει καλά η Αντιδήμαρχος Ελπίδα Κουϊμτζίδου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου”. Ο κ. Λιάκος έκανε σαφές ότι  “είναι προφανές ότι η σημερινή πρόθεση της δημοτικής αρχής και της διοίκησης είναι να μην παραμείνει ο κ. Γιοβανίδης. Είναι απόλυτα δημοκρατικό και σεβαστό. Δεν χρειάζεται όμως να επιρρίπτονται οι ευθύνες σε προηγούμενο διοικητικό όργανο γι’ αυτή την απόφαση”.
“Δεν είναι ο Γιοβανίδης που φεύγει, είναι η πόλη που τον χάνει” ήταν τα λόγια ηθοποιού της παράστασης “Τριαντάφυλλο στο Στήθος” που συνοψίζουν καλύτερα το αίσθημα που άφησε η αποχώρηση Γιοβανίδη από το τοπικό θέατρο.
Μοιραστείτε την είδηση