“Επί τον τύπον των ήλων”. Του Βασίλη Μαρκόπουλου

7 Min Read

Όταν τα δημόσια έργα είναι ανύπαρκτα , γιατί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει στραγγίσει και εκτελούνται μόνο μικρής εμβέλειας έργα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση , μένει να βρεθεί κάποιο έργο για να το εγκαινιάσουν οι Πρωθυπουργοί μας , να δείξουν στο Λαό ότι παράγουν έργο.

Έτσι είδαμε σε διαφορετικό χρόνο ο ένας να διαφημίζει την επένδυση Παπαστράτου και τα μεγάλη οφέλη που θα εισφέρει στην οικονομία της Χώρας , ο άλλος να προετοιμάζεται να εγκαινιάσει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των Ελληνικών Πετρελαίων συμφερόντων της οικογενείας Λάτση ή που παραβρέθηκε για την κατεδάφιση πέντε κτιρίων στο Ελληνικό. Δουλειά που μπορεί να κάνει κι ένας απλός Υφυπουργός.

- Advertisement -

Κάθε εποχή έχει και το δικό της χαρακτηριστικό. Άλλοτε είχε γίνει μόδα το Χρηματιστήριο, όμως χρηματιστήριο υπήρχε ανέκαθεν , δε γεννήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1990. βρέθηκαν άσχετοι στο παιγνίδι , για να χάσουν τις όποιες οικονομίες τους προς όφελος των αετονύχηδων-αεριτζίδων με τις μετοχές- φούσκες . Τη νύφη δεν την πλήρωσαν μόνο οι χαμένοι , αλλά σύμπασα η Εθνική Οικονομία και μεγαλύτερη ήταν η ηθική ζημιά στην κοινωνία , γιατί κυριάρχησε η αντίληψη : εισόδημα εύκολο χωρίς δουλειά, χωρίς κόπο, μόνο με αέρα κοπανιστό. Η πληγή αυτή έμεινε στην κοινωνία , γι αυτό με ποσοστό ανεργίας στο 18% και στην περιοχή μας ακόμη μεγαλύτερο , δε βρίσκονται Έλληνες εργάτες να μαζέψουν τον κρόκο ή άλλα αγροτικά προϊόντα και περιμένουμε εργάτες από Αλβανία , Βουλγαρία ή από τη Βόρεια Μακεδονία
Στις μέρες μας και υπό το φάσμα της απολιγνιτοποίησης ήρθε η μόδα των φωτοβολταϊκών. Όχι ότι είναι καινούργια , εδώ και χρόνια ιδιώτες επενδυτές ( και αρκετοί μικροί ) ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά. Δεν μένουμε εκεί. Τώρα έρχονται οι μεγάλοι και οι ακόμη μεγαλύτεροι , όπως τα ΕΛΠΕ στο χώρο των ορυχείων από την οικογένεια Λάτση ή , άλλοι έτοιμοι να οργώσουν τα βουνά , όπως το Σινιάτσικο , τον Μπούρινο και να εγκαταστήσουν θηριώδεις ανεμογεννήτριες.
ΚΙ όλα αυτά με τη μετάδοση του άγχους στην τοπική κοινωνία : αν θέλει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε αντικατάσταση αυτών που θα χαθούν , να μην αντιδράσει , να δεχτεί τις εξ Αθηνών επιλογές , που αυτοί ‘’γνωρίζουν ‘’πώς να εξυπηρετήσουν τα Ευρωπαϊκά και τα ντόπια μεγάλα συμφέροντα. Οι μονάδες της ΔΕΗ θα κλείσουν με αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση , που ανακοινώθηκε από του βήματος του ΟΗΕ , ενώ προεκλογικά τηρήθηκε από τον σημερινό Πρωθυπουργό και τους τοπικούς παράγοντες σιγή ιχθύος. Η τοπική κοινωνία να είναι σε ρόλο ο θεατή , όχι ο πρωταγωνιστής.

Και τι θα γίνουν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν ; Πώς θα αντικατασταθούν; Τα φωτοβολταϊκά έργα θα απασχολήσουν προσωπικό κατά το χρόνο της κατασκευής τους ,όταν όμως αποπερατωθούν κατά τη λειτουργία τους θα απασχολήσουν ελάχιστο προσωπικό κι αυτό σε βάθος χρόνου. ΟΙ θέσεις εργασίας που θα ελευθερωθούν δεν υπάρχει πειστική πρόταση δημιουργίας παραγωγικών μονάδων που θα τις καλύψουν. Η περιοχή μας έχει ανάγκη από παραγωγικές μονάδες σε μόνιμη βάση που και την παραγωγή θα αυξήσουν και προσωπικό θα απασχολήσουν. Αν δε γίνει αυτό , μοιραία κατάληξη θα είναι η αφαίμαξη της περιοχής μας από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, προπάντων νέων. Η περιοχή Σερβίων έζησε την αφαίμαξη αυτή με την κατασκευή της λίμνης Πολυφύτου κι όταν με μεγάλη καθυστέρηση κατασκευάστηκε το αρδευτικό , η νεολαία ήδη είχε φύγει.Η βίαιη αποβιομηχανοποίηση της περιοχής με το κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ , των ΕΛΣΙ και των ΜΑΒΕ , χωρίς να προβλεφθεί έγκαιρα εναλλακτική λύση , άφησε το δικό της αποτύπωμα , φτώχυνε την περιοχή μας περισσότερο και ώθησε αρκετούς νέους να στραφούν στα μεγάλα αστικά κέντρα για επιβίωση.

Πριν μερικά χρόνια είχε πραγματοποιηθεί το 1ο αναπτυξιακό Συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία και κατέληξε σε κάποια πορίσματα – προτάσεις. Ιδέες μπορούν να αντληθούν απ αυτό , εν ανάγκη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ας γίνει ένα νέο με εμπλουτισμό των προτάσεων και επικαιροποίηση των παλαιών. Σαν τοπική κοινωνία να βρεθούμε με προτάσεις συγκεκριμένες , ρεαλιστικές , στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής με μόνιμα και παραγωγικά έργα.Να μην είναι μονόδρομος στην ανάπτυξη η κατασκευή και λειτουργία κυρίως φωτοβολταϊκών , θα την πάθουμε όπως με το Χρηματιστήριο.

Για τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η περιοχή ενδεικτικά αναφέρω τους Συνεταιρισμούς Βελβενδού , Κρόκου , Βοϊου , που έχουν εμπειρίες και σκέψεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους , τα Μάρμαρα Τρανοβάλτου , το αρδευτικό της Βορείου ζώνης Πολυφύτου , οι μονάδες γουνοποιίας , η ενθάρρυνση και στήριξη των παραγωγών πατάτας και κρεμμυδιών στην περιοχή Μπουτζακίων , η αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών που εκμεταλλεύτηκε η ΔΕΗ σε επαγγελματίες αγρότες , η στήριξη των αγροτών της περιοχής Εορδαίας κ.λ.π . Παράλληλες δυνατότητες έχουν και οι άλλου Νομοί της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρώτη την Περιφέρεια οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μη κάνει το λάθος και στοιχηθεί πίσω από κομματικές γραμμές και ειλημμένες αποφάσεις , να μην είναι ο θεατής , αλλά ο πρωταγωνιστής με κύριο λόγο στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα Εργατικά κέντρα όλων των Νομών της Δυτικής Μακεδονίας οφείλουν να υψώσουν τα λάβαρά τους στον αγώνα για την τοπική ανάπτυξη.

Ήρθε η στιγμή οι τοπικοί εκπρόσωποι να μπουν στην ουσία των προβλημάτων με έγκαιρες και ρεαλιστικές προτάσεις : ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ.

Μοιραστείτε την είδηση