“Ημέρες Γιάννη Καραχισαρίδη” από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

4 Min Read

Στις 26 Απριλίου 2020 ο κόσμος της διανόησης, των τεχνών και κυρίαρχα του θεάτρου, αποχαιρέτησε τον Γιάννη Καραχισαρίδη. Ο πρόωρος χαμός του προκάλεσε οδύνη, θλίψη και πένθος, όχι μόνο στους οικείους του και σε εκείνους που τον γνώριζαν προσωπικά, αλλά και σε όλους όσοι υπήρξαν κοινωνοί του σημαντικού του έργου.

Ο Γιάννης Καραχισαρίδης έλκυε την καταγωγή του, από την πλευρά της μητέρας του, από την Κοζάνη, (γένος Τσιμηνάκη) και διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης από το 2007 έως και το 2015. Ωστόσο η στενοί δεσμοί του με την πόλη της Κοζάνης, δεν αφορούσαν μόνο την καταγωγή του και την ενασχόλησή του με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πολύ πριν το 2007 ο Γιάννης Καραχισαρίδης συνεργάστηκε σκηνοθετώντας ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης με κυριότερο το “Θεατροδρόμιο Κοζάνης” και συνέχισε να υποστηρίζει το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό της Κοζάνης, μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.

- Advertisement -

Το Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει την απόφαση του “Θεατροδρομίου” να μετονομάσει την Αίθουσα του, σε “Αίθουσα Γιάννης Καραχισαρίδης”. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που θα μπορούσε να αποδώσει κανείς, σε έναν άνθρωπο του θεάτρου, που απέφευγε τις τιμές όσο τίποτε άλλο, καθώς στον πυρήνα της σκέψης του ήταν πάντοτε η ουσία και όχι το φαίνεσθαι. Η συγκεκριμένη απόφαση πρόλαβε την πρόθεση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης να υποβάλει προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αίτημα, ώστε η “Αίθουσα Τέχνης” του Δήμου Κοζάνης να μετονομαστεί σε “Αίθουσα Τέχνης – Γιάννης Καραχισαρίδης”.

Ωστόσο το πέρασμα του Γιάννη Καραχισαρίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που για πολλούς (αν όχι για όλους) υπήρξε ο πιο επιτυχημένος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του, οφείλει να τιμηθεί, όχι για λόγους καθωσπρεπισμού και πρωτοκόλλου, αλλά κυρίως γιατί η συμβολή του Γιάννη Καραχισαρίδη στην εξέλιξη του πολιτισμικού γίγνεσθαι της πόλης μας υπήρξε καθοριστική. Η συντήρηση της μνήμης του, θα αποτελέσει τον οδηγό τόσο για εμάς, όσο και για τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν, ώστε η Κοζάνη να συνεχίσει να αποτελεί παραγωγό ιδεών, σκέψεων και έργων που θα δίνουν το στίγμα του πολιτισμού της χώρας μας.

Με αυτό το σκεπτικό το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ενέκρινε ομόφωνα στην συνεδρίαση της 13ης Μαΐου 2020 την καθιέρωση μέσα στο ετήσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του, ενός πολιτισμικού 15νθημέρου εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο “Ημέρες Γιάννη Καραχισαρίδη”.

Οι δαπάνες για τις εργασίες του εν λόγω πολιτισμικού 15νθημέρου θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2021 και θα περιγράφονται σε αυτόν με ξεχωριστό κωδικό. Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων “Ημέρες Γιάννη Καραχισαρίδη” θα γίνεται από τον εκάστοτε Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με το Σ.Δ.

Οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Απρίλιο και θα αφορούν όλες τις τέχνες τις οποίες υπηρέτησε ο Γιάννης Καραχισαρίδης (Θέατρο, Όπερα, Μουσική, Χορό, Κινηματογράφο) ή εκδηλώσεις, που θα αποτελούν συνδυασμό των προαναφερόμενων τεχνών με παραστάσεις πανελλήνιας εμβέλειας, όπως και την οργάνωσης μιας παράστασης που θα αποτελεί έργο συνεργασίας όλων των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής, κατά τα πρότυπα που μας δίδαξε ο ίδιος ο Γιάννης Καραχισαρίδης.

Μοιραστείτε την είδηση