“Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” Της Σοφίας Κ.Π. Τζήκα, χειρουργού οδοντιάτρου, εκπροσώπου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

5 Min Read

Τέρμα το παραμύθι, το αφήγημα της μη συμμόρφωσης, της έλλειψης κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, δεν φταίει μόνο αυτό. Το γενικό, αυστηρό τοπικό lock-down και τα τσουχτερά, αυστηρά πρόστιμα δεν είναι η μόνη «λύση» σε Περιφερειακές Ενότητες με αύξηση των κρουσμάτων. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές σε ψυχολογικό, οικονομικό επίπεδο σε όλη την κοινωνία, σε όλες τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και βλέπουμε ότι παρότι υπήρξε lock-down υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Νομός εμφανίζεται να έχει υψηλό αριθμό τεστ για τον ιό και στους θανάτους συνανθρώπων μας από τον ιό είμαστε στην 14η θέση. 27 συμπολίτες ως τις 2 Μάϊου και 52 ως χθες, κάνοντας την αναγωγή σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, έχασαν τη ζωή τους. Έχουμε  15 θανάτους συνανθρώπων μας ανά  100.000, βρισκόμαστε ως ΠΕ στην πιο χαμηλή θέση στην Βόρεια Ελλάδα, και αυτό δεν το λες και αποτυχία διαχείρισης και ελλιπή συμμόρφωση των συνανθρώπων μας. Η διασπορά στην κοινότητα «φαίνεται» απόλυτα ελεγχόμενη, με τις ευπαθείς ομάδες να δίνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των νεκρών, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού στην ΠΕ Κοζάνης.

- Advertisement -

Το πιο εύκολο σε περιόδους διαχείρισης κρίσεων είναι να επιρρίπτεις ευθύνες, το ζητούμενο είναι να βρούμε τις λύσεις και τι φταίει.

Σίγουρα υπάρχει ομάδα συνανθρώπων μας που δεν συμμορφώνονται, καθημερινά είμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών, αυτούς λοιπόν οφείλουμε να “κερδίσουμε”, να εκπαιδεύσουμε, να ενημερωθούν με μια κεντρική εκστρατεία ενημέρωσης από την Περιφέρεια σε συνεργασία  με τους αρμόδιους φορείς, κυρίως εμάς τους γιατρούς,  διαδικτυακά για την σωστή χρήση της μάσκας, τα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής και για το πόσο επικίνδυνο είναι για την δημόσια υγεία οι ασυμπτωματικοί θετικοί ασθενείς να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση, απομόνωση.

Μια εκστρατεία που θα απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες, συμπολίτισσες και θα αφορά όλες τις δημόσιες δομές Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορία,  Σχολεία, καταστήματα, παντού.

Είχα τονίσει πως υπάρχουν και επιδημιολογικοί επιβαρυντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες,  όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την πτώση του ανοσοποιητικού, αμυντικού συστήματος των συνανθρώπων μας στις  περιοχές αυτές και κατ’ επέκταση να έχουν μεγάλο πρόβλημα με την νόσο covid19.

Δεν προσέχουν οι συνάνθρωποί μας πχ. στην Κρήτη περισσότερο από την Δυτική Αττική, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Κατερίνη και γενικά τη Βόρεια Ελλάδα. Αν δινόταν οι αριθμοί δειγμάτων ανά νομό, ανά μέρα, μόνο θα είχε νόημα επιδημιολογικά και θα υπήρχε πλήρης εικόνα.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες μου, συνεχίζουμε τηρώντας τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας, φοράμε σωστά την μάσκα προσώπου, δεν αγγίζουμε στόμα- μύτη, μάτια με λερωμένα χέρια, πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας  και απαιτούμε επιτέλους μια επίσημη επιδημιολογική μελέτη και για τον Νομό Κοζάνης, της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, την τόσο επιβαρυμένη από την μόλυνση των εργοστασίων εξόρυξης του λιγνίτη.

Απαιτείται, επίσης, ειδική οικονομική στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, πιο στοχευμένες ενέργειες για μια περιοχή που βαίνει στην φτωχοποίηση, λόγω της βίαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική περίοδο με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση όλοι, όλες  επιστήμονες, λιανεμπόριο, αυτοαπασχολούμενοι.

Ενημερώθηκα πως θα γίνει επιδημιολογική έρευνα για την ΠΕ Γρεβενών, αλλά υπάρχει απαίτηση και για την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία, την  Βόρεια Ελλάδα, την Χαλκιδική, την Αρκαδία, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο,  την Μαγνησία,  και την Δυτική Αττική που υπόκεινται σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές, κλιματολογικές και οικονομικές  συνθήκες.

Μένουμε Ασφαλείς.

Μένουμε Υγιείς.

Με επιλογή τη Ζωή, την Αγάπη, την Φροντίδα  για τον εαυτό μας, τον συνάνθρωπο συνεχίζουμε, έρχονται και οι γιορτές των Χριστουγέννων και το μήνυμα είναι ένα και διαχρονικό η  αγάπη με συμμάχους την κοινωνική αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, το φιλότιμο με υγεία ψυχική, σωματική και ασφάλεια με το καλό να ξανανταμώσουμε.

Κλείνοντας παραθέτω το εξής, ο αρχαίος μας φιλόσοφος Πλάτωνας 427-347 π.Χ. τόνιζε πως «ο αληθινός γιατρός είναι ο κυρίαρχος της Ζωής και παύει να είναι Γιατρός όταν στην διάγνωσή του αναλογίζεται το δικό του συμφέρον κι όχι του αρρώστου».

Μοιραστείτε την είδηση