Ράσμουσεν: Η υπομονή της Κομισιόν εξαντλείται

5 Min Read
ο επικεφαλής τoυ τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν Κάρστεν Ράσμουσεν

Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών και στελέχωση των υπηρεσιών του ΣΔΑΜ στην Δυτική Μακεδονία και όχι στην Αθήνα

Ηχηρό καμπανάκι για την επιτάχυνση των διαδικασιών των εμπλεκόμενων για να επιτευχθεί το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης έκρουσε από την Πτολεμαΐδα ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) Κάρστεν Ράσμουσεν. Ο κ. Ράσμουσεν παραβρέθηκε στην δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως τα πράγματα κυλούν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από όσο θα έπρεπε και πως «η υπομονή της Κομισιόν εξαντλείται».

- Advertisement -

«Αυτό που με κάνει χαρούμενο είναι ότι ενεργοποιούνται οι προκηρύξεις της επιχειρηματικότητας για πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και από την στιγμή που θα υπάρξουν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια τότε θα αρχίσουν να εξελίσσονται πιο γρήγορα τα πράγματα γιατί χρειαζόμαστε εταιρείες να εγκατασταθούν στις βιομηχανικές περιοχές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν δεξιότητες εργαζόμενων στις νέες θέσεις εργασίας και να αναπληρωθούν αυτές που χάθηκαν. Είναι εμφανές ότι αν σε έναν χρόνο από τώρα δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες τότε θα εξαντληθεί η υπομονή μας και θα γίνουμε πολύ πιεστικοί ως Κομισιόν. Άρα το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του Σχεδίου» ανέφερε μιλώντας στα ΜΜΕ ο κ. Ράσμουνσεν.

Στην ομιλία του επανέλαβε το ζήτημα της λήψης αποφάσεων στην Αθήνα και της απουσίας της Δυτικής Μακεδονίας από το όλο εγχείρημα λέγοντας πως «Πρέπει να γίνουν αλλαγές και να βρεθούν στην Δυτική Μακεδονία στελέχη και να συνομιλούν με επιχειρήσεις που θέλουν επενδύσουν στην περιοχή». Ο ίδιος φάνηκε πως ήρθε στην Πτολεμαΐδα κρατώντας στην τσέπη του την ατάκα που χρησιμοποίησε στη συνεδρίαση της πρώτης Επιτροπής στην Κοζάνη ότι πρέπει να αξιοποιούνται καθημερινά χιλιάδες ευρώ για να απορροφήσει το σύνολο του προγράμματος. Η ατάκα του τότε, είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας όσο και από τους εμπλεκόμενους με την Μετάβαση ως πακτωλός χρημάτων που έρχονται στην περιοχή. Ωστόσο ο κ. Ράσμουνσεν είπε το πρωί της Τρίτης στην Πτολεμαΐδα ότι: «Το ζήτημα είναι πως βλέπει κάποιος το ποτήρι, μισοάδειο ή μισογεμάτο. Αν κάποιος χαίρεται με την πορεία του προγράμματος είναι το πως το βλέπει αυτός. Όλα όμως μεταφράζονται εκ του αποτελέσματος και ότι αποφασίσαμε πέρυσι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει και ελπίζω να γίνουν» ανέφερε.

Χαρακτηριστικό της παραπάνω έκφρασης είναι ότι ανέφερε στην ομιλία του πως μόλις 100.000 ευρώ από το σύνολο του προγράμματος έχουν απορροφηθεί. «Όσους εργαζόμενους και να εκπαιδεύσεις αν δεν υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρήσεις ή επέκταση των υφιστάμενων είναι τσάμπα κόπος. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να προσελκυσθούν εταιρείες. Περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω πως κατά την διάρκεια του 2024 να δοθούν ως επιχορηγήσεις. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι επιχειρήσεις και εφόσον υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρείες αυτές τότε είμαι σίγουρος ότι θα κινηθούμε με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Η Επιτροπή συνεχίζει να εκφράζει τις ανησυχίες της ότι δεν υπάρχουν αποτυπώματα στο πεδίο. Θέλω να ευχαριστήσω την απερχόμενη Περιφερειακή αρχή και τις απερχόμενες Δημοτικές αρχές, οι οποίοι ήταν οι συνομιλητές μας αλλά δεν βλέπω να υπάρχει στελέχωση στο πεδίο των υπηρεσιών που ασχολούνται με το ΣΔΑΜ. Το προσωπικό έχει έδρα την Αθήνα και πρέπει να αποδείξετε πως μπορείτε να έχετε στελέχη στο πεδίο» ανέφερε ο κ. Ράσμουνσεν απευθυνόμενος στα μέλη της Εδαφικής Επιτροπής.

Τέλος, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της DG REGIO, είπε στους αυτοδιοικητικούς και στα μέλη της Επιτροπής κάτι που δεν έχουν συνηθίσει να ακούν. «Αν δεν δούμε που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να αποφασίσουμε προς τα που θα πάμε. Συνεδριάσεις όπως η σημερινή, είναι μια εξαίρετη ευκαιρία να ακουστούν και κριτικές. Όλοι έχουν δικαίωμα λόγου και μπορούν να σχολιάσουν. Μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Πείτε όμως κάτι! Η σιωπή σκοτώνει τις επιτροπές παρακολούθησης. Αν δεν υπάρχουν σχόλια και κριτικές δεν υπάρχει λόγος να συνεδριάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να συγχαίρει το ένα μέλος το άλλο αλλά για να ασκεί κριτική και να βλέπουμε προς τα που θέλουμε να πάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση