Σε 500 εξωτερικούς απινιδωτές και 4.000 εκπαιδευμένους πολίτες σε βάθος πενταετίας στοχεύει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

3 Min Read

20 ακόμα ζητά η περιφέρεια πέραν των 120 που έχει ήδη

Στο πρόγραμμα απινιδωτών, στο τι έχει γίνει έως τώρα και το πως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Αναστάσιος Φούντογλου στην περιφερειακή επιτροπή της Δευτέρας, με αφορμή την έγκριση δαπάνης 30.000 ευρώ που ζητήθηκε και αφορά την αγορά 20 απινιδωτών και κουτιών φύλαξης εξωτερικού χώρου. Η δαπάνη εγκρίθηκε ομόφωνα με λευκό των κ. Χριστοφορίδη και Βόσδου.

- Advertisement -

Με αφορμή την ερώτηση του κ. Γιώργου Χριστοφορίδη για το τι έγιναν και που πήγαν οι 120 απινιδωτές που είχε προμηθευτεί η περιφέρεια και για το αν έχει γίνει ανάλογη μελέτη για αυτούς τους απινιδωτές που ζητούν τώρα όπως είχε γίνει το 2020 από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τους 120 που έχουν παραλάβει ήδη, ο κ. Φούντογλου ανέφερε πως υπάρχει αναθεωρημένη προγραμματική σύμβαση του 2023 με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου εκεί υπάρχει πρόβλεψη για κάποια πολύ συγκεκριμένα υποέργα ύψους 85.000 ευρώ. «Ως Περιφέρεια δώσαμε 85 χιλιάρικα για να προμηθευτούμε 120 απινιδωτές και μας πήρε επτά χρόνια για να τους προμηθευτούμε και να τους μοιράσουμε. Η διανομή τους θα γινόταν με βάση τη χαρτογράφηση του Πανεπιστημίου αλλά οι οδηγίες αυτές δεν ακολουθήθηκαν» υπογράμμισε ο κ. Φούντογλου. 

Συνέχισε λέγοντας πως όταν ανέλαβε ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, παρέλαβε μια προγραμματική σύμβαση η οποία είχε λήξει, πήραν 120 απινιδωτές οι οποίοι μοιράστηκαν σε μέρη τα οποία δε γνώριζαν επίσημα ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και στη συνέχεια ξεκίνησαν μια διαδικασία καταγραφής και καταχώρησης των απινιδωτών στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών, ώστε να είναι εντοπίσιμοι από τους πολίτες. «Έπρεπε να δούμε ακριβώς σε ποια σημεία βρίσκονται γιατί το πρόγραμμα προέβλεπε απινιδωτές δημόσιας πρόσβασης, δηλαδή έπρεπε να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και από ότι αντιληφθήκαμε, οι μισοί απινιδωτές ήταν κλειδωμένοι μέσα σε συρτάρια προέδρων, συλλόγων ή κοινοτήτων».  

Σύμφωνα με τον κ. Φούντογλου, αυτό που είναι σημαντικό σε ένα πρόγραμμα απινιδωτών και το καθιστά ολοκληρωμένο και λειτουργικό, είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης. «Δεν αρκεί να υπάρχει ένας απινιδωτής σε κάποιο μέρος αλλά πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που να ειδοποιεί αυτόματα όσους έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να προστρέξουν στο σημείο». 

Όπως ανέφερε ο κ. Φούντογλου υπάρχουν 50 αιτήματα από δυσαρεστημένους πολίτες για την προηγούμενη κατανομή των απινιδωτών αλλά και για νέα προβλήματα που έχουν προκύψει και θέλουν να «αποσυμφορήσουν» την κοινωνική δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί. Οι καινούριοι απινιδωτές θα τοποθετηθούν σε κοινότητες, συλλόγους και αθλητικούς συλλόγους. 

Πρόθεση και στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και σε βάθος πενταετίας να φτάσουν τους 500 απινιδωτές σε όλη την περιφέρεια με γεωγραφικά κριτήρια και τους 4.000 εκπαιδευμένους πολίτες που να ξέρουν να τους χειρίζονται.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση