Σε αδιέξοδο η σύσκεψη για την Τηλεθέρμανση

3 Min Read

Τι συζητήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δεν βγήκε σοφότερο από τη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πολιτικό προσωπικό της περιοχής για το τι μέλλει γενέσθαι με την Τηλεθέρμανση.

To Υπουργείο, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τον τρόπο αποζημίωσης του έργου της ΣΗΘΥΑ (που θα τροφοδοτεί τις τηλεθερμάνσεις)  κατά τη λειτουργία του μέσω μίας μαθηματικής φόρμουλας, η οποία θα συναρτάται, μεταξύ άλλων, με το κόστος του φυσικού αερίου, ζήτησε ουσιαστικά από τους Δήμους να προχωρήσει η Διαδημοτική Επιχείρηση και να υπογράφει συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου όμως είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή καθώς εκφράζουν τις εύλογες ανησυχίες τους για τη σύσταση της διαδημοτικής επιχείρησης και την υπογραφή μακροχρόνιας συμφωνίας , με δεδομένο ότι  η τιμή ανά μεγαβατώρα, που θα πουλά η ΔΕΗ στη Διαδημοτική δεν  θα είναι σταθερή  και σήμερα θα έφτανε τα 85-90 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τιμή στον τελικό καταναλωτή θα ξεπερνούσε τα  100 ευρώ από 55 που είναι σήμερα.

Από την άλλη η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει τη  ΣΗΘΥΑ, που έχει ήδη καθυστερήσει και χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες κατασκευής,   αν δεν συσταθεί η διαδημοτική επιχείρηση και υπογραφεί σύμβαση. Και όλα αυτά με φόντο το «σβήσιμο» του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο τέλος του 2025.

Να σημειωθεί ότι θέση του Περιφερειάρχη είναι να προχωρήσει η διαδικασία βήμα-βήμα, με αρχικό αίτημα να εφαρμοστούν όλα όσα υπογράφηκαν στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΕΗ, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των φορέων διαχείρισης των τηλεθερμάνσεων. Επίσης, έθεσε και το θέμα της «ταρίφας», της σταθερής δηλαδή επιδότησης στην τιμή της τηλεθέρμανσης, για το οποίο, ωστόσο, δεν υπήρξε θετική απόκριση από πλευράς Υπουργείου.

Από την πλευρά της η βουλευτής Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα τόνισε ότι «από την συζήτηση προέκυψε ότι το Υπουργείο δεν είχε να παρουσιάσει καμία ώριμη λύση, κανένα σχέδιο για την τηλεθέρμανση, την χρηματοδότηση, το καύσιμο και τις υποδομές, καθώς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναλώθηκαν σε αναφορές για έναρξη της δημιουργίας του Σ.Η.Θ.Υ.Α., μόλις δημιουργηθεί η διαδημοτική επιχείρηση», κάνοντας λόγο για θολή εικόνα.

Τέλος, για το θέμα της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου υπήρξε αναφορά ότι η μονάδα θα κλείσει το 2025 ανεξάρτητα από την πορεία των έργων, ενώ δεν υπήρξε ξεκάθαρες απαντήσεις και για την Πτολεμαΐδα V.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου και οι βουλευτές.

Γιάννης Κωσταρέλλας www.xronos-kozanis.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση