Σε έργο αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση θέλει να προχωρήσει ο Δήμος Κοζάνης

2 Min Read

Απόφαση για τη διερεύνηση της δυνατότητας δανειοδότησης υλοποίησης ενός έργου αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση ισχύος 8 μεγαβάτ, επικουρούμενο από φωτοβολταϊκό 8 μεγαβάτ, έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το συγκεκριμένο έργο λόγω της ισχύος που έχει, απαιτεί άδεια από τη Ρ.Α.Ε. και για να ληφθεί άδεια θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη τεκμηρίωση για τη χρηματοδότηση του έργου.

Για να κινηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία αίτημα θα γίνει προς το Ταμείο Παρακαταθηκών, για να συναινέσει στη χρηματοδότηση του έργου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο Δήμος στο επόμενο βήμα.

Εν συνεχεία θα οριστικοποιηθεί η θέση εγκατάστασης του έργου, καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο- τρείς εναλλακτικές θέσεις, ενώ αμέσως μετά, με βάση τις προσφορές από τις τράπεζες και τις εγγυήσεις που θα δοθούν, θα έρθει ολοκληρωμένη η πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

«Η αντλησιοταμίευση είναι ένας από τους ασφαλέστερους, πιο φιλικούς για το περιβάλλον και πιο αρμονικούς τρόπους για να αποθηκεύεις ενέργεια. Είναι μια φυσική μπαταρία και μακάρι να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα και χωρίς εγκαταστάσεις που θα χρειαζόταν να φτιάξουμε, αλλά χρησιμοποιώντας δικές μας» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης, δηλώνοντας τη στήριξη του για το συγκεκριμένο έργο.

«Είναι όντως αναπτυξιακό έργο, αλλά έχει τεράστιες δυσκολίες, καθώς πέρα από το ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία υψομετρικά, ώστε να αποθηκεύεται το νερό, πρέπει να βρεθεί και το νερό το οποίο θα στέλνεται εκεί, όπως και το να γίνει η δανειοδότηση» δήλωσε ο Φώτης Κεχαγιάς, ο οποίος, ωστόσο, συμφώνησε για το συγκεκριμένο έργο.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Κοζάνης τόνισε πως ο τομέας της αντλησιοταμίευσης, λόγω των πλεονεκτημάτων του, παρουσιάζει ενδιαφέρον και φαίνεται πως θα έχει ένα ευνοϊκότερο νομοθετικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον.

 

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση