Σε κατάσταση «συναγερμού» η Τηλεθέρμανση της Κοζάνης. Δεν τηρήθηκαν οι προφορικές δεσμεύσεις για προτεραιότητα εισόδου στο σύστημα ηλεκτροδότησης

4 Min Read

Σε κατάσταση «συναγερμού» τέθηκε η Τηλεθέρμανση της Κοζάνης, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΔΕΗ να κλείσει τις δυο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ως αποτέλεσμα της εντολής της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ να μην μπουν στο σύστημα λόγω υψηλού κόστους και να πάρουν προτεραιότητα οι μονάδες φυσικού αερίου. Οι συγκεκριμένες μονάδες είναι αυτές που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια το σύστημα τηλεθέρμανσης της πόλης και το κλείσιμό τους συνεπάγεται με μηδενικό θερμικό φορτίο από πλευράς ΔΕΗ.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν, κρατούν το σύστημα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης σε ισορροπία αφού δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση από τα νοικοκυριά. Ωστόσο αν η θερμοκρασία πέσει και οι μονάδες εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός, η Τηλεθέρμανση δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει με θερμική ενέργεια τα 70.000 νοικοκυριά της πόλης αφού παράγει μάξιμουμ 25 θερμικά μεγαβάτ που δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κοζάνης Νίκος Ζαφείρης

 

Το Σωματείο Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης ζητά από την Κυβέρνηση, τους τοπικούς Βουλευτές, τον Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να παρέμβουν και να πιέσουν ώστε οι μονάδες να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Πάγιο αίτημά του είναι να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει ρητά πως καθ’ όλη την διάρκεια της θερμικής περιόδου οι συγκεκριμένες μονάδες θα λειτουργούν και θα μπαίνουν κανονικά στο σύστημα έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας θερμικού φορτίου.

«Μέχρι και πριν από μερικές μέρες οι δυο μονάδες δούλευαν κανονικά όταν προέκυψε βλάβη στην μια και τέθηκε εκτός λειτουργίας με την προϋπόθεση πως την Τετάρτη θα επισκευαστεί. Ωστόσο το βράδυ της Τρίτης δόθηκε εντολή να βγει εκτός και η μονάδα που δούλευε κανονικά» είπε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Ζαφείρης. Ο ίδιος τόνισε πως «με μια μονάδα και χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει, για να κρατηθεί το σύστημα και να θερμαίνεται σωστά όλη η πόλη, να δουλεύουν με πετρέλαιο οι λέβητες, κάτι το οποίο έχει υψηλό κόστος που δεν μπορεί να αντέξει η επιχείρηση. Πρέπει να πιεστεί η Κυβέρνηση για να ενταχθεί στο σύστημα και η δεύτερη μονάδα η οποία ήταν να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία διότι από το Σαββατοκύριακο, προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μπορεί να ζεσταθεί η πόλη».

Ο κ. Ζαφείρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μείνουν και τα σχολεία της πόλης χωρίς θέρμανση, τα οποία ανοίγουν την Δευτέρα. «Δεν γίνεται να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση και να έχουν ανοιχτά τα παράθυρα για να τηρούν τα πρωτόκολλα κατά του Covid-19» λέει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που τίθενται εκτός συστήματος οι λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Στις περιπτώσεις αυτές οι τοπικοί βουλευτές και οι αυτοδιοικητικοί, προσπαθούν να πείσουν τον Διαχειριστή πως οι συγκεκριμένες μονάδες είναι απαραίτητες για την θέρμανση της πόλης και πρέπει να διατηρούνται ανοιχτές και να μπαίνουν στο σύστημα κατά προτεραιότητα. Για το τελευταίο δε, υπήρχαν διαβεβαιώσεις και από το Υπουργείο και από την ΔΕΗ αλλά προφορικές. «Θέλουμε ένα μνημόνιο συνεννόησης και συνεργασίας με το το οποίο θα δεσμεύει τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με την τηλεθέρμανση της Κοζάνης για σταθερή παροχή. Θέλουμε αναγκαστικά και τις 3 μονάδες σε λειτουργία μέχρι να κουμπώσουμε στο σύστημα της αρχιτεκτονικής των νέων τηλεθερμάνσεων» επισήμανε ο κ. Ζαφείρης.

Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση