Σε μαρασμό το παραδοσιακό καζάνι τσίπουρου μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης

2 Min Read

Στα 16 ευρώ τη φιάλη των 700 ml από τα 10,9 που ισχύει σήμερα εκτινάσσεται η τιμή του τσίπουρου μετά την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία. Η εξέλιξη θα οδηγήσει σε μαρασμό το παραδιακό καζάνι με άδεια 48ώρου.
Η αγορά του τσίπουρου το 2018 αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το 2017 και μέσα στο χρόνο αυτό παρήχθησαν 1.346 εκ. άνυδρα λίτρα τσίπουρου.
«Το ούζο εξαιρείται της διαδικασίας» λέει ο αποσταγματοποιός διημέρο Γιάννης Γρηγοριάδης, καθώς μόνο ένα προϊόν μπορεί να εξαιρεθεί από την ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία.
Τις πιέσεις, ωστόσο, για αύξηση της φορολογίας στα αποστακτήρια 48ώρου άσκησαν οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί, οι οποίοι έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η Κομισιόν εν συνεχεία αύξησε το φόρο και στους επαγγελματίες και τώρα όλοι καλούνται να πληρώσουν φόρο ίδιο με τα οινοπνευματώδη ποτά.
Η αύξηση του φόρου στα αποστακτήρια διημέρου θα ξεκινήσει από τα 59 λεπτά το λίτρο και οι παραγωγοί εκτιμούν πως αν κάτι τέτοιο συμβεί θα υπάρξει μεγάλη μείωση της παραγωγής από τους αμπελουργούς.
«Θα περιοριστούν κατά πολλοί οι παραγωγοί με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Αυτοί που είναι αμπελοκτήμονες δύσκολα θα μπορούν να διαθέσουν τις παραγωγές τους και να αποστάξουν τσίπουρα. Είναι ένα ζήτημα που θα δούμε, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα ξαναδούμε στα καζάνια μας τα γλέντια και τις διασκεδάσεις. Η Ε.Ε. δεν πήρε σοβαρά υπόψη της ότι είναι παραδοσιακό προϊόν και πρέπει να συνεχιστεί, διορθώντας βέβαια ότι απαιτείται» λέει ο Γιάννης Γρηγοριάδης.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση