Σε Πτολεμαΐδα 5 και το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ αύριο ο Πρωθυπουργός

2 Min Read

Εγκαινίων συνέχεια αύριο για τον Πρωθυπουργό όπου θα βρεθεί στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 αλλά και στο φωτοβολταϊκό πάρκο του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια».

“Υπάρχουν ειδικές προκλήσεις στη Δ. Μακεδονία που έχουν να κάνουν με τη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή η μείωση δεν έγινε μόνο τα τελευταία χρόνια. Είναι προϊόν μιας υπερδεκαετούς και νομοτελειακής πορείας, την οποία είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσουμε και σε άλλες στιγμές. Όταν ήρθαμε στα πράγματα, είχα τη δυνατότητα αυτή τη μετάβαση μακριά από το λιγνίτη σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης να την κάνω πράξη. Έδωσα μεγάλο αγώνα στην Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης για να προτάξουμε τη Δ. Μακεδονία ως παράδειγμα δίκαιης μετάβασης”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στη λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα 5” και σημείωσε:

“Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στα εγκαίνια της τελευταίας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας, στην “Πτολεμαΐδα 5″, διότι ο λιγνίτης θα είναι μια στρατηγική εφεδρεία για τη χώρα μας. Αλλά ταυτόχρονα η πράσινη μετάβαση, η οποία γνωρίζουμε όλοι νομοτελειακά ότι θα γίνει πράξη, θα γίνει πράξη με τρόπο δίκαιο.

Με τρόπο δίκαιο και εξασφαλίζοντας -θα το ξαναπώ- ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει τη μερίδα του λέοντος ως προς τα κίνητρα εκείνα τα οποία θα σας επιτρέψουν να ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία”.

Ο κ. Μητσοτάης την Τρίτη θα παραστεί και θα  μιλήσει στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», σηματοδοτώντας και τη λειτουργία του πρώτου μεγάλου έργου πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο (204 MW) πανελλαδικά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση