Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ για το χρεός των 7εκ. ευρώ

3 Min Read

Εκδικάστηκε σήμερα η αίτηση  προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΥΑΚ απέναντι στη ΔΕΗ,  για τη δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών λόγω  οφειλης της που τελεσίδικησε το 2003 και το 2012 και αφορούσε χρέος της περιόδου 1989-1999.
Το μεσημέρι υπήρξε απόφαση από το δικαστήριο, που όμως δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί τι ακριβώς ανέφερε   με τις δύο πλευρές  να κρατούν επιφυλακτική στάση και να  ζητούν διευκρινίσεις. Καθαρή εικόνα θα υπάρξει αύριο το πρωί οπότε θα υπάρξουν και δηλώσεις από τις δύο πλευρές.
Κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, επιβεβαιώθηκε πως οι σχέσεις των δύο πλευρών ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί καθώς οι δύο πλευρές  κράτησαν σκληρή γραμμή χωρίς να δείχνουν σημάδια υποχώρησης από τις θέσεις που βρίσκονται.
Να θυμίσουμε πως φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ για τον τρόπο αποπληρωμής αλλά όχι για το ποσό. Η  ΔΕΗ ζητά τη δέσμευση του Δήμου για αποπληρωμή του συνόλου των 7εκ. ευρώ (3εκ ευρώ κεφάλαιο+ 4εκ. ευρώ τόκοι) ενώ ο Δήμος Κοζάνης  και η ΔΕΥΑΚ συμφωνούν να αρχίσουν την αποπληρώμή κεφαλαίου  με προκαταβολή 200.000 ευρώ και 70.000 ευρώ το μήνα αλλά να υπάρξει διαπραγμάτευση για το ύψος των τόκων.
Η ΔΕΗ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συναινέσει  σε μια τέτοια περίπτωση  καθώς υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν και έφτασε στο σημείο αυτό μετά την εξάντληση όλων των άλλων μέσων χωρίς να βρει ανταπόκριση επί σειρά ετώνκαι ζήτησε την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων.
Από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης και της ΔΕΥΑΚ  ο Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης επανέλαβε και στο δικαστήριο τη θέση του πως η απόφαση της ΔΕΗ να κινηθεί με την κατάσχεση των λογαριασμών ήταν καταχρηστική και άστοχη, καθώς ο ίδιος είχε ξεκάθαρα δείξει τις προθέσεις του να ξεκινήσει η αποπληρωμή και να ακολουθήσει  μια διαπραγμάτευση για τους τόκους.
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε επίσης πως αν δεν αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί ή η ΔΕΗ άμεσα εισπράξει τα 4εκ. ευρώ, θα έχει δραματικές συνέπειες για τη ΔΕΥΑΚ και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τη, ενώ η ΔΕΗ θα έχει στραγγαλίσει οικονομικά ένα συνεπέστατο πελάτη της, που ετησίως της αποφέρει 5,5εκ. ευρώ.
Παρέμβαση υπέρ της θέσης της ΔΕΥΑΚ έκαναν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Μοιραστείτε την είδηση