Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής σε χιλιάδες μαθητές σχολείων της Β.Ελλάδος με την υποστήριξη του TAP

7 Min Read

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου χορηγεί το προγράμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής που οργανώνει και υλοποιεί το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Πιστός στη δέσμευση του να τηρεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας και να προωθεί βέλτιστες πρακτικές, ο TAP αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαίδευσης σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Το πρόγραμμα σεμιναρίων θα υλοποιηθεί σε δύο χρονικές φάσεις και απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων και στους μαθητές της Β’ Λυκείου, στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Στην πρώτη φάση που ξεκίνησε στις 12 Μαίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου, έχουν ήδη συμμετάσχει περισσότερα από 50 σχολεία, στα οποία διεξήχθησαν περισσότερα από 400 σεμινάρια με τη συμμετοχή 7500 μαθητών δημοτικού. Στη δεύτερη φάση που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά, αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες ακόμα δημοτικά και περισσότερα από 100 Λύκεια της Βορείου Ελλάδος.

Η επιλογή των ηλικιών έγινε με βάση την ανάγκη εκπαίδευσης των μικρών παιδιών στους βασικούς κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, ως πεζός, ποδηλάτης ή επιβάτης, αλλά και υπενθύμισης των κανόνων στους έφηβους, που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς οδηγούς. Τα δίωρα σεμινάρια διεξάγονται από Συγκοινωνιολόγους Μηχανικούς και Εκπαιδευτικούς του ΙΜΕΤ με ειδική κατάρτιση, και με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, προσαρμοσμένου στις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Ερευνών του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, κα. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, «Η συνεργασία με τον TAP δίνει την ευκαιρία για την ευρεία διάδοση της γνώσης του Ινστιτούτου με άμεσο αποτέλεσμα στη κοινωνία, μέσα από την εκτέλεση εστιασμένης εκπαίδευσης στα σχολεία μεγάλης περιοχής της χώρας, με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που το Ινστιτούτο ανέπτυξε για τους σκοπούς της συγκεκριμένης δράσης του.»

Στο πλαίσιο του προγράμματος σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής, το ΙΜΕΤ σε συνεργασία με τον ΤΑΡ, ενημέρωσε και τις τοπικές αρχές για τους στόχους και το περιεχόμενο των σεμιναρίων. Οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών στις οποίες ήδη πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν για την ενέργεια, αλλά συμμετείχαν και μοιράστηκαν με την εταιρεία τις εντυπώσεις και τα εποικοδομητικά σχόλια τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θ. Ζυμπίδης, ανέφερε: «ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), επιδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, ενήργησε ως χορηγός του προγράμματος κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ στην πόλη της Καστοριάς. Το ειδικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησε μαθητές και δασκάλους στην κυκλοφοριακή αγωγή και τους ενημέρωσε, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας. Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία, καθώς δάσκαλοι και μαθητές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και εκδήλωσαν την επιθυμία τους για υλοποίηση ανάλογων δράσεων.» 

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης δήλωσε σχετικά «Παρακολούθησα και συμμετείχα σε μία από τις ενέργειες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του ΤΑΡ, όπου ομάδα εξειδικευμένων περί της κυκλοφοριακής αγωγής, δίδαξαν στα παιδιά δημοτικών σχολείων της Αλεξανδρούπολης, προστατεύοντας τα από ενδεχόμενα ατυχήματα, που θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτά χωρίς την γνώση αυτή. Η προσπάθεια αυτή της κοινοπραξίας ΤΑΡ, αποδεικνύει ότι πρόκειται περί μιας σοβαρής εταιρείας που γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της, αλλά πολύ περισσότερο σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και συνεργάζεται μαζί τους.»

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, σχολιάζοντας το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής, είπε μεταξύ άλλων «Δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως τα σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής, που πραγματοποιηθήκαν πρόσφατα σε σχολεία του Δήμου Πέλλας σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της εταιρείας  Trans Adriatic Pipeline (TAP)AG και υλοποίηση από το Ινστιτούτο Μεταφορών, συμβάλλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα καθημερινής μετακίνησης  και δίνουν τη γνώση και τη δυνατότητα στα παιδιά να προστατεύονται από ατυχήματα.»

Τέλος, εκ μέρους του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, ο Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, κος Rikard Scoufias, επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας για υλοποίηση ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με ουσιαστικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η εταιρεία στην ασφάλεια όλων των ενδιαφερόμενων μερών. «Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον TAP όπως και η ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού με τις τοπικές κοινότητες. Η επιλογή υποστήριξης των επιμορφωτικών σεμιναρίων οδικής ασφάλειας μόνο τυχαία δεν είναι. Γνωρίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού μπορεί να εντείνει την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων σε αρκετές περιοχές της Β.Ελλάδος και για το λόγο αυτό επιλέξαμε να συνδράμουμε την προσπάθεια του ΙΜΕΤ να βελτιώσει τη γνώση των νέων γύρω από θέματα οδικής ασφάλειας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ευρεία συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων στα σεμινάρια και ευελπιστούμε ότι με την ίδια θέρμη θα ανταποκριθούν και την επόμενη σχολική χρονιά τα Λύκεια της Β.Ελλάδος, στην ευκαιρία πρόσβασης σε πολύτιμη γνώση για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών.»

 

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Μοιραστείτε την είδηση