ΣΕΟ Κοζάνης: Πάντα ψηλά εδώ και 53 χρόνια

5 Min Read

Σπύρος Γκαραβέλλας και Εύα Αραμπατζή μιλούν στον «Χ» για την ιστορία του συλλόγου

«Εδώ πάνω, δε ζω μέσα στο σώμα μου, αλλά γίνομαι μέρος αυτού που με περιβάλλει. Τα ψηλά βουνά είναι για εμένα πάθος» έλεγε ο Λόρδος Βύρων, περιγράφοντας τα συναισθήματά του όταν ορειβατούσε. Δύσκολο να το νιώσει κάποιος αν δεν έχει περπατήσει για ώρες στην φύση, προκειμένου να φτάσει στην κορυφή ενός βουνού και να «ξεκουραστεί» αντικρίζοντας την θέα από ψηλά. Την ευκαιρία να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα της ορειβασία δίνει στα μέλη και στους φίλους του ο ΣΕΟ Κοζάνης.

Μετά από 52 χρόνια ζωής, η μικρή παρέα που περπατούσε τότε στο Σιόποτο (Σμάθκο), μεγάλωσε κατά πολύ, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα στα ελληνικά βουνά. Σχεδόν κάθε Κυριακή, οι διαδρομές που ανακοινώνουν συγκεντρώνουν ορειβάτες, έμπειρους και αρχάριους, κάθε ηλικίας.

«Η σωματική καταπόνηση από το ανέβασμα στο βουνό, ξεχνιέται στο τέλος της διαδρομής. Το αίσθημα που σε κατακλύζει είναι μοναδικό και πανέμορφο» λέει στο «Χ» η Ταμίας του συλλόγου Εύα Αραμπατζή. «Σου προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης και θα έλεγα πως είναι εθιστικό» συμπληρώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Σπύρος Γκαραβέλλας.

Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί πάνω από 150 μέλη και διαχειρίζεται δύο καταφύγια. Το ένα βρίσκεται σε υψόμετρο 1945 μέτρων στα Πιέρια με την θέα που προσφέρει το ορειβατικό ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Το δεύτερο βρίσκεται στο λίγο έξω από την Κοζάνη στο Σμάθκο στα 900 μέτρα και χρησιμοποιείται για τις συναντήσεις των μελών και την διοργάνωση εκδηλώσεων.

Οι εξορμήσεις τους γίνονται σχεδόν κάθε Κυριακή και στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται κοινές διαδρομές, με άλλους ορειβατικούς συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας.

Εδώ, μάλιστα, και λίγες εβδομάδες, καθιερώθηκε η δράση «εύκολες περιαστικές διαδρομές», οι οποίες γίνονται με στόχο να μυήσουν τον κόσμο στην ορειβασία. «Τα τοπία και οι εικόνες που θα δεις στο βουνό, δεν θα τα δεις σε κανένα άλλο περίπατο. Έχει να κάνει και με τους προσωπικούς στόχους του καθένα, καθώς κάποιοι το βλέπουν ως μέσο αυτοπραγμάτωσης, ότι κατάφεραν να εκπληρώσουν ένα στόχο» τονίζει η κ. Αραμπατζή. Οι διαδρομές απευθύνονται σε αρχάριους και «από την προσέλευση του κόσμου, είδαμε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και θέληση για συνέχεια. Αρκετοί θέλουν να συνεχίσουν στις πιο απαιτητικές διαδρομές» αναφέρει η κ. Αραμπατζή.

«Όταν κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στις μεγάλες διαδρομές, είναι σημαντικό να είναι μέλος του συλλόγου, καθώς του παρέχουμε ασφάλεια. Τα μέλη είναι έμπειρα και παρέχουν την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση κατά την διαδρομή» αναφέρει ο κ. Γκαραβέλλας. Για την μεταφορά στο σημείο αναχώρησης των διαδρομών χρησιμοποιείται το λεωφορείο το συλλόγου και τα μέλη έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης. Το ίδιο ισχύει και για κρατήσεις σε ξενοδοχεία ή καταφύγια.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων, χρήσιμες συμβουλές για την ορειβασία, φωτογραφικό υλικό από αυτές και άλλα ενδιαφέρονται πράγματα, μπορεί να βρει κάποιος στο περιοδικό του συλλόγου. Την επιμέλεια του έχει η Εύα Αραμπατζή και κάθε αρχή της χρονιάς εκδίδεται. Φέτος κυκλοφορεί το 31ο τεύχος, το οποίο λόγω της πανδημίας, εκδόθηκε στο τέλος του Μάρτη.

Ο σύλλογος είναι ανοιχτός προς όλους τους πολίτες. Πληροφορίες, εγγραφές και απορίες για τον ΣΕΟ, λύνονται εύκολα, είτε μέσω των λογαριασμών στα social media του Συλλόγου, είτε τηλεφωνικά στα 2461025909 & 6940127221 από τις 08:00 μέχρι τις 22:00. Μέλος μπορεί να γίνει κάποιος εφόσον συμπληρώσει την σχετική αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση. Η ετήσια συνδρομή είναι 10 ευρώ.


Το ανοιξιάτικο πρόγραμμα του συλλόγου

  • Κυριακή 17 Απριλίου: Βούρινος, Λευκοπηγή. Συντονιστής: Ζ. Τζέλλος. Επίπεδο: Μέτρια. Ώρες Πορείας: 8.
  • Κυριακή 1 Μαϊου: Πιέρια, Μετόχι καταφύγι, διάσχιση. Συντονιστής: Β. Βλαχάβα. Επίπεδο: Μέτρια. Ώρες Πορείας: 6.
  • Κυριακή 8 Μαϊου: Τζένα, κορυφή μεγάλη Τζένα 2.182μ. Συντονιστής: Β. Γκούτζιος Επίπεδο: Δύσκολη. Ώρες Πορείας: 7.
  • Σάββατο – Κυριακή 14-15 Μαϊου: Κακαρδίτσα, Ματσούκι Κακαρδίτσα (κοινή ανάβαση με Ε.Ο.Σ.Ι.), κορυφή 2.430μ. Συντονιστής: Μέλη Δ.Σ. Επίπεδο: Δύσκολο. Ώρες Πορείας: 8.
  • Κυριακή 22 Μαϊου: Βυθός – Παλαιοκριμήνι Πολυκάστανο με Ε.Ο.Σ. Ιωαννίνων, διάσχιση. Συντονιστής: Τ. Στάμος. Επίπεδο: Μέτρια. Ώρες Πορείας: 6.
  • Κυριακή 29 Μαϊου: Μονοπάτι Μεσορόπης, κορυφή αυγό, 1.846μ. Συντονιστής: Π. Αλμπάνης. Επίπεδο: Μέτρια. Ώρες Πορείας: 7

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση