Σήμερα η τροπολογία για τη βιωσιμότητα της Πτολεμαΐδας 5

5 Min Read

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία Σταθάκη σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, που όπως έχει γράψει το «Energypress», θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει ΑΔΙ η Πτολεμαΐδα 5, δίχως τα οποία τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την νέα μονάδα της ΔΕΗ. Εξού και θεωρείται δεδομένη η κατάθεση-ψήφιση από τη Βουλή του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας, για τον οποίο το ΥΠΕΝ λέγεται ότι έχει πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν.
Εκείνες ωστόσο που δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες είναι μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν άλλες ενεργειακές εκκρεμότητες, οι οποίες πιθανώς να «κοπούν» και να μείνουν προίκα για την επόμενη κυβέρνηση, ειδικά μετά και από όσα συνέβησαν στην Βουλή.
Σε συνέχεια της χθεσινής αντιπαράθεσης υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διασταύρωσαν τα μεταξύ τους ξίφη, μετά και την άρνηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου να κάνει αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών ειδικού ενδιαφέροντος θεμάτων, η κυβέρνηση ασκεί κεντρικά πολύ ισχυρή πίεση, προκειμένου οι υπουργοί να είναι εξαιρετικά συντηρητικοί ως προς το πλήθος των ρυθμίσεων που θα φέρουν.
Ετσι, εκτός από τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, του οποίου η κατάθεση θεωρείται δεδομένη, όλα τα υπόλοιπα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσουν στη Βουλή, παρ’ ότι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση του κ. Σταθάκη. Τα πάντα, όπως έλεγαν χθες στο «Energypress» πηγές του ΥΠΕΝ θα αποφασιστούν αναλόγως των εξελίξεων, πιθανώς στο «παρά πέντε», ακόμη και την Παρασκευή. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις που κινδυνεύουν να μείνουν «ορφανές» ;
Τα όσα προβλέπονται για τις ΑΠΕ στα τρία άρθρα του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες που τελικά δεν θα συζητηθεί.
Επιπλέον ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, όπως η παράταση διάρκειας ισχύος των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και των Αδειών Εγκατάστασης ώριμων έργων.
Η παράταση των συμβάσεων των 55 συμβασιούχων της ΡΑΕ για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της Αρχής.

Τροπολογία για την παράταση λειτουργίας των μονάδων της Κρήτης που θα πρέπει να κλείσουν για περιβαλλοντικούς λόγους στο τέλος του έτους
Μόνη «σίγουρη» είναι η υιοθέτηση Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος για να μπορέσει να διεκδικήσει ΑΔΙ η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ. Το ΥΠΕΝ επιμένει ότι το κλίμα των συζητήσεων κατά την προ ημερών τηλεδιάσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν, για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τώρα στη Βουλή τη θεσμοθέτηση Μηχανισμού, ήταν πολύ θετικό. Το ίδιο, όπως λένε, ισχύει και για την επι της ουσίας συζήτηση που αφορά την οριστική έγκριση του ελληνικού σχεδίου, εξέλιξη που αναμένεται μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες.
Γιατί είναι τόσο επείγον το θέμα της Πτολεμαΐδας
Στα τέλη Μαΐου είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και ο οποίος θέτει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την ένταξη στους μηχανισμούς ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα με αυτόν ορίζεται ότι «η δυναμικότητα παραγωγής που ξεκίνησε εμπορική παραγωγή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού ή μετά από αυτήν και εκπέμπει πάνω από 550 gr CO2 ορυκτής προέλευσης ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας, δεν δεσμεύεται ούτε λαμβάνει πληρωμές ή δεσμεύσεις για μελλοντικές πληρωμές στο πλαίσιο κάποιου μηχανισμού ισχύος”.
Είναι προφανές ότι η Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα εκπέμπει πάνω από 550 gr CO2 ανά kWh, δεν θα έχει μπεί σε εμπορική λειτουργία πριν την έναρξη ισχύος του κανονισμού και συνεπώς θα αποκλειστεί από το μηχανισμό ΑΔΙ. Ομως ο νομοθέτης έχει προβλέψει «παράθυρο» στο νόμο, ότι μια μονάδα θα μπορεί να περιληφθεί στα ΑΔΙ υπό την προϋπόθεση, πρώτον ότι η χώρα θα έχει θεσπίσει Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος μέχρι την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού και δεύτερον ότι θα έχει υπογράψει σύμβαση με τη μονάδα μέχρι τις 31/12/2019.
Επειδή λοιπόν η Κομισιόν δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για το Μηχανισμό Ισχύος και δεν αναμένεται να το κάνει έως την έναρξη ισχύος του κανονισμού, το ΥΠΕΝ προτίθεται να καταθέσει την Παρασκευή τροπολογία με την οποία θα θεσπίζεται Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος.
Γιώργος Φιντικάκης- energypress

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση