Σκληραίνει η στάση απέναντι σε ΔΕΗ και κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής

5 Min Read

Να προσφύγει σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αν δεν προχωρήσει εγκαίρως το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινή, αποφάσισε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στην ειδική του συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας (αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε στο χθεσινό φύλλο).

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη μετεγκατάσταση εντός Δεκεμβρίου, την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ μέχρι το Φεβρουάριο και την κήρυξη της απαλλοτρίωσης της Ακρινής αμέσως μετά . Παράλληλα ζητείται από τη ΔΕΗ να σταματήσει η λειτουργία του αποθέτη Α5, που βρίσκεται στα όρια με τον οικισμό της Ακρινής, όπως και κάθε αλλαγή περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ στην περιοχή μέχρι να δρομολογηθεί η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση του οικισμού.

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης στην τοποθέτηση του τόνισε πως η Περιφέρεια απέδειξε πως τηρεί κατά γράμμα τις κοινές αποφάσεις της περιοχής για την Ακρινή και τις υποστηρίζει, όπως αποδείχτηκε το 2017 με την ψήφιση του άρθρου 147 του νομοσχεδίου με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο ήταν σύμφωνο με τις αποφάσεις της τότε Λαϊκής Συνέλευσης.

Ο κ. Καρυπίδης έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια από πλευράς ΔΕΗ να μην αναγνωρίζει και να τηρεί το νόμο για την από κοινού με το κράτος ανάληψη εξόδων για την απαλλοτρίωση της Ακρινής, για αυτό όπως είπε πραγματοποιήθηκε εκ νέου Λαϊκή Συνέλευση με συγκεκριμένες αποφάσεις άμεσα υλοποιήσιμες και συγκεκριμένα:

  1. Να συγκροτηθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ακρινής και του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής που θα δρομολογήσει δυναμικές κινητοποιήσεις και κάθε άλλη πρόσφορη ενέργεια, προκειμένου να διατρανωθεί το δίκαιο αίτημα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ακρινής.
  2. Να σταλεί επιστολή από τους εκπροσώπους των παραπάνω Φορέων, με την οποία να αιτούνται συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη Γιώργο και, οπωσδήποτε, με την παρουσία του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάτη Εμμανουήλ για διατύπωση σαφών απαντήσεων και λήψη τελεσίδικων αποφάσεων επί του θέματος
  3. Να ζητηθεί με ευθύνη των Βουλευτών του Νομού Κοζάνης, να κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ακρινής.

 

  1. Είμαστε αντίθετοι και δεν θα επιτρέψουμε την εξόρυξη του κάμπου της Ακρινής (περιοχή ΟΝΠ 10) από τη ΔΕΗ, παρά μόνον εφόσον προχωρήσει παράλληλα και η απαλλοτρίωση του οικισμού της Ακρινής, η δε μετεγκατάστασή του θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πρόθεση της ΔΕΗ να ολοκληρώσει ή όχι την απαλλοτρίωση του κάμπου.

Επίσης ανέφερε ο κ. Καρυπίδης η Περιφέρεια και ο Δήμος Κοζάνης απέστειλαν επιστολή στον κ. Σταθάκη για να ενταχθούν οι κάτοικοι της Ακρινής στη Ζώνη Α’ των προσλήψεων της ΔΕΗ.

Ο κ. Καρυπίδης τόνισε πως από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν έγινε η επερώτηση στη βουλή (πρόταση του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη) με τον βουλευτή κ. Δημητριάδη, που ήταν παρών , να απαντά πως υπάρχει μεθοδολογικό πρόβλημα καθώς δεν μπορεί οι φορείς να πάρουν απόφαση για κατάθεση ερώτησης από τους βουλευτές, παρά μόνο να τους το ζητήσουν.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως την περασμένη Παρασκευή έγινε συνάντηση με τον κ. Σταθάκη το οποίο ενημέρωσε για τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης και του έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της τριμερής συνάντησης (τοπική κοινωνία- ΔΕΗ- Υπουργείο) ενώ τον προειδοποίησε όσο δεν υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης «να μην τολμήσει η ΔΕΗ να μπει στον κάμπο της Ακρινής». Προφορικά ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα να μην μπει η ΔΕΗ στον κάμπο αν δεν συναινέσει με το σχέδιο μετεγκατάστασης.

«Αν δεν υλοποιηθούν όσα λέμε αλλάζουμε ρότα, δεν μπαίνουν στο κάμπο και προχωράμε σε κινητοποιήσεις» ολοκλήρωσε.

Από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αριστοτέλης Πουτακίδης δήλωσε πως ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για την Ακρινή.

 

Μοιραστείτε την είδηση