Σκληρές κόντρες στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

8 Min Read
Aerial view of the EP building in Strasbourg

Βαριές καταγγελίες και εκφράσεις για την στάση της χώρας στις παρακολουθήσεις και στην ελευθερία του τύπου

Αποστολή Στρασβούργο: Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -

«Αναταράξεις» προκάλεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η συζήτηση του θέματος της παραβίασης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Ολομέλειας ακούστηκαν βαριές εκφράσεις από τους Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων εκτός από του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υπερασπίστηκε την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης.

Στους Ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών κυριάρχησε ο καταγγελτικός λόγος. Οι ίδιοι κάλεσαν το Κοινοβούλιο να εκδώσει ένα πολύ σκληρό ψήφισμα που θα δει το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισαγωγική δήλωση του Επιτρόπου Ρέντερς, ο οποίος μίλησε μεν για βήματα προόδου στην Ελλάδα αλλά παραδέχτηκε πως πρέπει «να υιοθετηθεί μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων στο δικαστικό σύστημα για να έχει αποτελεσματική λειτουργία». Μίλησε ακόμη για ανησυχία στην εξέλιξη των υποθέσεων για τις παρακολουθήσεις μέσω τηλεφώνων και λογισμικών και πως «θα πρέπει να αξιολογηθεί το σημερινό ισχύον σύστημα». Όσον αφορά στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είπε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τη νομοθεσία για καλύτερη διαφάνεια στα ΜΜΕ με δημιουργία μητρώου ΜΜΕ αλλά οι ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν δεν θα πρέπει να έχουν διορισμένους εκπροσώπους από την Κυβέρνηση γιατί «εγείρει ερωτηματικά για την διαφάνεια και την πολιτική επιρροή που τους ασκείται» όπως χαρακτηριστικά είπε.

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

«Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Προφανώς και δεν πρόκειται να πω πως όλα λειτουργούν τέλεια αλλά έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα και στην έκθεση περί κράτος δικαίου σημειώνεται πρόοδος» ανέφερε ο Ολλανδός εκπρόσωπο του ΕΛΚ Jeroen LENAERS.

«Γιατί το ΕΛΚ υπερασπίζεται με προθυμία το κράτος δικαίου μόνο σε χώρες που η Κυβέρνηση είναι υποστηρίκτριά του» αναρωτήθηκε ρητορικά ο εκπρόσωπος του S&D Cyrus ENGERER και συνέχισε λέγοντας «έχουμε συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου είναι υποκρισία να αντιμετωπίζετε με δυο μέτρα και σταθμά αυτές τις περιπτώσεις».

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

Η εκπρόσωπος των Renew Sophia IN ‘T VELD μίλησε για ανάγκη αυτής της συζήτησης πολύ καιρό πριν. «Τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα και παρεμποδίζεται στην Ελλάδα η ελυθερία του τύπου και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς» πρόσθεσε.

Για μια «κατάσταση στην Ελλάδα που επιδεινώνεται» μίλησε η εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Πράσινων Gwendoline DELBOS-CORFIELD, η οποία κατηγόρησε την Ελληνική Κυβέρνηση για δημιουργία «περιβάλλοντος ποινικοποίησης της κοινωνίας των πολιτών και των δημοσιογράφων».

Από τη μεριά τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπερασπίστηκαν την Κυβέρνηση και κατηγόρησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους πως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση ενόψει Ευρωεκλογών.

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

Για την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και το ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη μετά την σύλληψη των δυο υπόπτων, για τις 15.500 παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσιογράφων και στελεχών της Κυβέρνησης και τα Τέμπη, μίλησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. «Εργαλειοποίηση της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη. Ο ανιψιός του κύριος Δημητριάδης διευθυντής και πρωταγωνιστής του σκανδάλου. 107η θέση στο πεδίο ανεξαρτησίας και ελευθερίας του τύπου με αδιαφανείς λίστες επιλεκτικής χρηματοδότησης και βιομηχανία SLAPPs κατά δημοσιογράφων και μέσων όπως η εφημερίδα Documento, η Εφημερίδα των Συντακτών κ.ά. Αυτά είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και αυτό έχει ένα όνομα: Μητσοτάκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

«Δυστυχώς το κράτος δικαίου υποχωρεί στην Ελλάδα και έχουμε γίνει μπανανία και οι θύτες παίρνουν την εκδίκησή τους. Ο κ. Δημητριάδης έχει επίσημα δείπνα με τον κ. Μητσοτάκη και έχει υποβάλει μηνύσεις κατά ανεξάρτητων ΜΜΕ που ανέφεραν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. το τελευταίο θύμα είναι το tvxs από το οποίο ζητά άνω των 500 χιλ ευρω για 11 αρθρα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν. Πρόκειται για τυπικη περίπτωση SLAP και δείχνεο το θράσος των ανθρώπων αυτών» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

«Να μην γίνουμε μια «Ορμπανανία» του Νότου» ανέφερε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ για ξεχείλωμα των ορίων του κράτους δικαίου. «από τις παρακολουθήσεις μέχρι τις επεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν όλα αυτά  συνέβαιναν σε μία χώρα υποψήφια προς ένταξη θα είχαμε παγώσει τη διαδικασία ένταξης» πρόσθεσε.

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

«Κολομβία της Ευρώπης» χαρακτήρισε την χώρα μας ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος. Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου είπε πως «τις αμαρτίες τις Κυβέρνησης δεν τις ξεχνούν οι πολίτες» και ο Ευρωβουλευτής των RENWE Γιώργος Κύρτσος ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να «βάλει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο».

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

«Πόσες φορές ακόμη οι ίδιες πολιτικές ομάδες θα επαναφέρουν κακόβουλα την συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» αναρωτήθηκε ρητορικά η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.

«Είναι η 6 η φορά, που συζητάμε το «κράτος δικαίου στην Ελλάδα» εδώ στην Ολομέλεια, όταν έχει απαντηθεί διεξοδικά, σε όλα τα θέματα έχουν δοθεί απαντήσεις από εμάς, από την Ελληνική Κυβέρνηση ενώπιον της Κομισιόν, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σε αυτή την αίθουσα και όταν δεν έχει προκύψει και κανένα καινούργιο στοιχείο {…} Τον Ιούνιο έχουμε Ευρωεκλογές, αυτό είναι το θέμα, και κάποιοι σε αυτή την αίθουσα επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος, έχουν κομματική ή προσωπική ατζέντα και τους ενοχλεί, προφανώς, το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη» είπε η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

«Έχουν γίνει λάθη και χρειάζονται αναγκαία βήματα. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση είναι άσχετη, ειδικά ενόψει του ψηφίσματος του Φεβρουαρίου. Αυτός ο διάλογος όχι μόνο δυσφημεί την πατρίδα μου, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία του θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εργαλειοποιείτε το Κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών. Και για αυτό οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενη προς την εκπρόσωπο των Renew Sophia IN ‘T VELD η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη. 

EP Plenary session – Council and Commission statements – Rule of Law and Media freedom in Greece

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση