Σκρέκας: Μειώσαμε για ένα χρόνο τα έσοδα από τα δικαιώματα CO2, αλλά προγραμματίσαμε την εισροή 5 δις. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές

3 Min Read

Απαντήσεις σχετικά με τον περιορισμό του ποσοστού από την πώληση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για περιοχές της χώρας όπως η Δ. Μακεδονία έδωσε χθες ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό αυτό πράγματι μειώθηκε από 6% το 2019 σε 1% το 2020, ήτοι μία μείωση περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μόνο έτος.

- Advertisement -

Η λογική του υπουργείου είναι ότι αυξήθηκε το αντίστοιχο ποσοστό προς τον ειδικό λογαριασμό ΕΛΑΠΕ ο οποίος καλύπτει τη διαφορά, τη διαφορική μεταβολή της τιμής που εισπράττουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την οριακή τιμή συστήματος, από τη χονδρεμπορική αγορά, έως την τιμή εκείνη της ταρίφας, της σταθερής ταρίφας την οποία απολαμβάνουν.

Η απόφαση ελήφθη αφού έχει ήδη διασφαλιστεί ότι στις λιγνιτικές περιοχές θα αποδοθούν πόροι για την περίοδο 2022 – 2027 από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, από εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προϋπολογισμού συνολικά 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μόχλευση η οποία θα προκληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η ανακατανομή των πόρων για το 2020 κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ και την γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

“Μιλάμε για 25 εκατομμύρια μείωση για ένα χρόνο όταν τελικά σε αυτές τις περιοχές θα εισρεύσουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε πράγματι να πετύχουμε αυτό που λέμε μία δίκαιη μετάβαση”, σχολίασε ο κ. Σκρέκας.

Το αν είναι αρκετά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσουν και να αντικαταστήσουν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούνε από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, είναι ένα ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί μέσα από τη δουλειά που θα γίνει, όπως τόνισε.

“Εμείς να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή σχεδιάζουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου σε αυτές τις περιοχές που θα διασφαλίσει, επαναλαμβάνω, τη δημιουργία χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Για να διορθώσουμε, να το πω έτσι, τις συνέπειες, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων από τη μία πλευρά και από την άλλη να αντιστρέψουμε και μία γενικότερη ροή αστυφιλίας, μάλλον μετακίνησης των πληθυσμών από εκείνες τις περιοχές, από τη Δυτική Μακεδονία, προς άλλες περιοχές της Ελλάδας και γιατί όχι και του εξωτερικού, που αυτό συνέβαινε και πριν, όταν ακόμα λειτουργούσαν οι λιγνιτικές μονάδες”, κατέληξε ο υπουργός.

 

Μοιραστείτε την είδηση