«Σώθηκε» η τροφοδοσία τηλεθέρμανσης Κοζάνης μετά την κατακραυγή-Καμία δέσμευση, ακόμη, για απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

4 Min Read

Οι πιέσεις και τα δημοσιεύματα για την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης, φάνηκε πως απέδωσαν καρπούς. Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ να θέσουν εκτός συστήματος ηλεκτροδότησης τις μονάδες του ΑΗΣ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει θερμικό φορτίο για την τηλεθέρμανση και μετά την κατακραυγή, τελικά το βράδυ της Πέμπτης «μπήκε» στο σύστημα και η δεύτερη μονάδα, κρατώντας τα καλοριφέρ των 70.000 νοικοκυριών της πόλης ζεστά.

Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεθέρμανσης Κοζάνης και αμέσως σήμανε συναγερμός για να μην υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας. Να θυμίσουμε πως παρόμοια απόφαση να μην μπουν στο σύστημα μονάδες τηλεθέρμανσης, έχουν παρθεί κατά το παρελθόν και για Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο. Αυτό που επίμονα ζητά πλέον το Σωματείο της ΔΕΥΑ Κοζάνης, είναι να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει πως οι μονάδες που προορίζονται για τηλεθέρμανση θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς θέρμανση χιλιάδες νοικοκυριά.

 

Στο πλευρό της ΔΕΥΑ Κοζάνης και η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ

Στο πλευρό της ΔΕΥΑ Κοζάνης τάχθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΔΕΥΑ. Με ανακοίνωσή της στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Κυβέρνησης που κλείνει βίαια τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος με κύρια συνέπεια την φτωχοποίηση της περιοχής και τον κίνδυνο που θα προκαλέσει στη βιωσιμότητα και την απώλεια θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται την τηλεθέρμανση, η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ απαιτεί από την Κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που η ίδια έχει προκαλέσει και να αναλάβει το οικονομικό κόστος των επενδυτικών έργων που θα απαιτηθούν να γίνουν, καθώς και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Στο μεσοδιάστημα είναι απαραίτητη η παράταση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για όσο χρόνο χρειασθεί να ολοκληρωθούν τα έργα και να προτάσσονται να είναι σε όλη την χειμερινή περίοδο δύο μονάδες της ΔΕΗ σε εικοσιτετράωρη λειτουργία για σταθερή παροχή θερμικής ενέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ.

 

Επίθεση του ΚΙΝΑΛ στην Κυβέρνηση για το πρόβλημα που προέκυψε

Θέση για το θέμα της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης πήρε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ Κοζάνης. Στην ανακοίνωσή της επιρρίπτει την ευθύνη στην Κυβέρνηση και μιλά για προκλητική συμπεριφορά απέναντι στα νοικοκυριά της πόλης, τα οποία βλέπουν πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος γιατί δεν έχει διασφαλιστεί καμία λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

«Έχουμε επισημάνει έγκαιρα τη σοβαρότητα που έχει η ομαλή λειτουργία των τηλεθερμάνσεων με παρεμβάσεις και ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και έχουμε προτείνει λύσεις που αγνόησε η Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων προτείναμε, πριν δυο χρόνια, την κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα των μονάδων που εξασφαλίζουν την τηλεθέρμανση και η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι προωθείται άμεσα εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική λύση όμως αποδείχθηκε ότι καθυστερεί και από τότε μέχρι σήμερα μόνο προβλήματα συσσωρεύονται στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης που θα εξακολουθήσουν να διογκώνονται όσο η κυβέρνηση μένει απαθής.

Είναι πρόκληση αυτή η συμπεριφορά για 70.000 πολίτες που βλέπουν ότι όχι μόνο δεν δρομολογούνται αξιόπιστες λύσεις για το αύριο της περιοχής, αλλά και μια Κυβέρνηση ανίκανη να εγγυηθεί υπάρχοντα αγαθά. Όπως είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία οι λιγνιτικές μονάδες να δουλεύουν για τα κλιματιστικά το καλοκαίρι, όχι όμως για την τηλεθέρμανση το χειμώνα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΕ ΚΙΝΑΛ Κοζάνης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση