“Σπάει” τη σύμβαση με τη ΜΕΤΕ για προμήθεια λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου η ΔΕΗ

2 Min Read

Οριστική και αμετάκλητη εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί η διακοπή της σύμβασης της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΕ ΑΕ για την προμήθεια λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου, με τις δύο πλευρές να αναμένεται να οριστικοποιήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τη συμφωνία τους για την αποζημίωση που θα πρέπει να καταβληθεί από τη ΔΕΗ για τη μη ολοκλήρωση της μεταξύ τους σύμβασης, η οποία παραμένει σε ισχύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το energypress.

Στην πράξη, βέβαια, η διακίνηση έχει διακοπεί μονομερώς από τη ΔΕΗ ήδη από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, λόγω αδυναμίας απορρόφησής του, αφού πλέον δε χρειάζεται η αξιοποίησή του στον ΑΗΣ Μελίτης, τον οποίο τροφοδοτούσε για χρόνια το ορυχείο Προσηλίου.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο λιγνίτης του ορυχείου Προσηλίου, όπως και των ορυχείων Μελίτης και Αχλάδας μεταφέρεται καθημερινά με δεκάδες δρομολόγια προς το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη REK Bitola (στο Μοναστήρι).

Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες φορτηγών της περιοχής, που αφενός βλέπουν τη διακοπή του μεταφορικού έργου από το Προσήλιο στη Μελίτη και από την άλλη να μην συμμετέχουν στη μεταφορά λιγνίτη από τη ΜΕΤΕ στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η  εταιρεία στη γείτονα χώρα δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών από την περιοχή των Σερβίων καθώς τα κόστη (πετρέλαιο και φορολογία) για τους μεταφορείς στη Βόρεια Μακεδονία είναι σαφώς μικρότερα.

Οι μεταφορείς πλέον έχουν μείνει από μεταφορικό έργο με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη να προσπαθεί να βρει “άλλες διεξόδους για τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς των φορτηγών”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,
Μοιραστείτε την είδηση