Σπάνιες επιστολές Κοζανίτη μετανάστη στην Αμερική παρουσιάζονται στο κοινό την Παρασκευή στην Βιβλιοθήκη

2 Min Read

Μικρές άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας, αποκαλυπτικές ωστόσο για το πως ζούσαν, πως σκέπτονταν και πως ενεργούσαν οι άνθρωποι της παλιάς Κοζάνης, θα παρουσιαστούν από ιστορικούς και άλλους επιστήμονες στη νέα σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης με την Εταιρεία Δυτικομακεδονικών Μελετών.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Δρ. Γιάννη Μπουνόβα.
«Θα είναι μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουμε με την συμβολή της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών μελετών, μέλη της οποίας, θα έρθουν εδώ στην Βιβλιοθήκη για να μας αφηγηθούν μικρά ιστορικά γεγονότα, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ σε κάποια επίσημη ιστορία και αφορούν σε πτυχές της ζωής των ανθρώπων της εποχής» λέει εκπροσωπώντας την Βιβλιοθήκη ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης.
Ο Γιάννης Μπουνόβας ανακάλυψε τρεις επιστολές ενός Κοζανίτη που εστάλησαν από το 1929 έως το 1933, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε ως μετανάστης. Οι τρεις επιστολές παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και δίνουν στοιχεία για τη ζωή του ανθρώπου αυτού στη Νέα Υόρκη, ενώ δείχνουν και το μεγάλο ενδιαφέρον των μεταναστών Κοζανιτών για την αγαπημένη τους γενέτειρα.
Ο κ. Μπουνόβας θα παρουσιάσει αυτές τις επιστολές, θα τις σχολιάσει και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για ένα σημαντικό θέμα, όπως η μετανάστευση, που είναι πάντα στην επικαιρότητα.
«Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις με την ΕΔΥΜΕ που έχει πολλά και σημαντικά μέλη που μπορούν να μοιραστούν πολύ όμορφες ιστορίες, που δεν έχουν καταγραφεί κάπου κι έτσι θα συγκεντρωθεί υλικό, γιατί η ιστορία δεν γράφεται μόνο με τα μεγάλα γεγονότα, αλλά και από τον κόσμο τον μικρό τον μέγα, όπως έγραψε και ο Οδυσσέας Ελύτης» καταλήγει ο κ. Πιτένης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση