Στα 100 εκατομμύρια ευρώ, από την πώληση του το 17% της ΔΕΗ, υπολογίζονται μέρος των εσόδων όπως αυτά περιλαμβάνονται στο κείμενο του προϋπολογισμού που –πιο συγκεκριμένα- περιλαμβάνει έσοδα από 3 εμβληματικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (500 εκατομμύρια από την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ και 250 από το 65% της ΔΕΠΑ)
Όπως και να έχουν τα πράγματα, με τα παραπάνω δεδομένα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μία στιγμή που η ΔΕΗ έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα, τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι, πλέον, ακόμα περισσότερα:
• Τελικά θα πουλήσουν ή δεν θα πουλήσουν;
• Τα 100 εκατομμύρια πως προκύπτουν και υπό ποιο καθεστώς;
• Οι υπολογισμοί έχουν γίνει πριν ή μετά την περίφημη αποεπένδυση;
Σαφώς πρόκειται για ερωτήματα τα οποία η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να απαντήσουν, ρίχνοντας φως στα θέματα που αφορούν την επιχείρηση.
Θυμίζουμε τις δηλώσεις του υπουργού Ε. Τσκαλώτου στη Βουλή ότι «Το Ταμείο ήταν συμβιβασμός και μας δημιουργεί προβλήματα, που όμως είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε εργαλείο, για να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις εταιρείες. Το υπερταμείο δεν προβλέπει πουθενά ιδιωτικοποιήσεις. Δεν προβλέπει, αλλά δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις. Όσο είμαι εγώ υπουργός, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ιδιωτικοποίηση. Θέλει σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και τέτοια γνώμη δεν θα πάρει».
Συνεπώς: ο κ. Υπουργός που συνέταξε τον προϋπολογισμό ή θα πρέπει να τον καταψηφίσει επαληθεύοντας τις δηλώσεις που έχει κάνει ή ψηφίζοντάς τον, θα διαψεύσει τον εαυτό του σε σχέση με τις δηλώσεις και θα τον επαληθεύσει ως προς το γεγονός ότι ψεύδεται.
Υ.Γ: Αν μη τι άλλο, ένα ξεκάθαρο τοπίο θα βοηθήσει στο να ξέρουμε αν τελικά για την «βροχή» θα κρατήσουμε μικρή ή μεγάλη ομπρέλα.