Στ. Κιάνας: Μοχλός κινητικότητας στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας τα προγράμματα “Εξοικονομώ”

4 Min Read

Ενημερωτική Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, στην Κοζάνη, με θέμα «Τρόποι ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις: Τα προγράμματα “Εξοικονομώ”», παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ, κου Στασινού Γεώργιου.

Την εκδήλωση, εκτός από τον Πρόεδρο κο Στασινό Γεώργιο, τίμησαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδουλίδης Θεόδωρος και η π. Βουλευτής Κοζάνης, Παρασκευή Βρυζίδου, ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας, Μετάβασης και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Εορδάιας Ιωάννης Καραβασίλης, ενώ ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δρ. Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, Ειδικός Σύμβουλος ΤΕΕ, πρώην Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ, ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Ενεργειακός Επιθεωρητής, Μέλος ΔΣ ΣΠΜΕ, Ειδικός Σύμβουλος στο ΥΠΕΝ, οι κοι Μιχαήλ Καπαγιάννης και Κωνσταντίνος Τσικρίκης, Πολιτικοί Μηχανικοί και Ενεργειακοί Επιθεωρητές και ο κ. Μιχαήλ Δεμ. Δεμιρόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικού Κτιρίου.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Στέργιος Κιάνας, ευχαρίστησε όλους τους εκλεκτούς ομιλητές της εκδήλωσης, καθώς και τους συμμετέχοντες συναδέλφους Μηχανικούς, επαγγελματίες του χώρου και πολίτες, που αγκάλιασαν με ζέση όλα τα Προγράμματα «Εξοικονομώ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα προγράμματα «Εξοικονομώ» λειτούργησαν ως μοχλός κινητικότητας στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας, ιδίως για πολλές μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρείες και είναι αξιόλογο το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία πέτυχε ένα αξιοσημείωτο προβάδισμα στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κος Στασινός Γεώργιος, αναφέρθηκε καταρχήν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ και στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο σύντομα θα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις. Ενημέρωσε τους παριστάμενους επίσης για την έναρξη του προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτιρίων, ένα φιλόδοξο και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα έργο, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τα συναρμόδια Υπουργεία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ αναφέρθηκε και στην έναρξη του έργου της κατάρτισης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση στη χώρα .

Τους εθνικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη και τα αποτελέσματα του προγράμματος στη Δυτική Μακεδονία, παρέθεσε διεξοδικά ο Δρ. Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, ενώ ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερνε η κάθε νέα δημοσίευση του προγράμματος, στις σκέψεις που γίνονται σε επίπεδο διαβούλευσης για το επόμενο, καθώς και στα οφέλη του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί/Ενεργειακοί Επιθεωρητές, κοι Μιχαήλ Καπαγιάννης και Κωνσταντίνος Τσικρίκης, παρουσίασαν τη διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης μιας μονοκατοικίας στον Περδίκκα του Δήμου Εορδαίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ» και τους στόχους που κατάφεραν να πετύχουν με τις παρεμβάσεις που υλοποίησαν.

Ο Πολιτικός Μηχανικός και πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικού Κτιρίου, κος Μιχάλης Δεμ. Δεμιρόπουλος παρουσίασε τις βασικές αρχές ενεργειακού σχεδιασμού ενός παθητικού κτιρίου, σε συνδυασμό με τους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να γίνουν στο στάδιο της κατασκευής, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και για τη δικτύωση μεταξύ των επαγγελματιών, των ακαδημαϊκών και των πολιτών, ενισχύοντας την με νέες ιδέες και προοπτικές για το μέλλον. Η αθρόα προσέλευση των συναδέλφων μηχανικών, για άλλη μια φορά κατέδειξε την ανάγκη πραγματοποίησης αντίστοιχων ενημερωτικών εκδηλώσεων αλλά και την ανάγκη υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων από την πολιτεία.

Μοιραστείτε την είδηση