Σταματούν προσωρινά οι εργασίες στην Καλαμιά με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

2 Min Read

Στ. Κατσέλας «Ήταν η πρώτη ηθική δικαίωση»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κοζάνης, την Τρίτη το πρωί, χορήγησε προσωρινή διαταγή για την καθολική παύση εργασιών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Καλαμιά, μετά την αίτηση των κατοίκων της. Η αναστολή θα ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων στις 5 Ιουλίου.

- Advertisement -

Επίσης έγινε πρόσθετη παρέμβαση από τις δύο δικηγόρους τις Περιφέρειας κυρίες Εμποροπούλου και Τσιομπάνου, με την Περιφέρεια να παραστέκεται υπέρ του αιτήματος των κατοίκων της Καλαμιάς.  

«Ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα, μια πολύ μεγάλη νίκη και μια ηθική ικανοποίηση, ειδικά μετά την πολύ μεγάλη πίεση που δέχθηκαν οι κάτοικοι μετά τα επεισόδια με τις συλλήψεις, τους ξυλοδαρμούς κλπ.» τόνισε ο δικηγόρος υπεράσπισης των κατοίκων, Στέργιος Κατσέλας, μιλώντας στο «Χ». 

Στη συνέχεια ανέφερε πως αυτό είναι και μια «δήλωση», αναφορικά με το θέμα των φωτοβολταϊκών και προς τους κατοίκους άλλων χωριών όπως είναι το Βατερό, η Γαλατινή, το Μαυροδένδρι και τα Σιδερά. «Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι πλέον, μέσω συλλογικών εκφράσεων και των κατάλληλων νομικών κινήσεων, μπορούν να διεκδικήσουν κάποια πράγματα τα οποία, ενδεχομένως, να είχαν στο μυαλό τους, πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτά» σημείωσε ο κ. Κατσέλας.  

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, σε οικισμούς προ του 1923 όπως η Καλαμιά, απαγορεύεται η εγκατάσταση έργων, ακόμα και χαμηλής όχλησης, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό. 

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Κατσέλα, στην Καλαμιά έχει γίνει παράνομη κατάτμηση των τριών πάρκων, καθώς έγιναν ξεχωριστές μελέτες, ενώ αφορούν στην ουσία, ένα ενιαίο έργο. 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση