Στάθης Κωνσταντινίδης: Ο σχεδιασμός για τη μετάβαση τελεί υπό αυτονόητες προϋποθέσεις

3 Min Read

Για το θέμα της μετάβασης μίλησε στο kozani.tv, ο βουλευτής ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως «όσο πλησιάζουμε στους χρόνους που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για την εκπόνηση του περιφερειακού σχεδίου μετάβασης και όσο προστίθενται νέα στοιχεία είναι εύλογο να εντείνεται η ανησυχία, αλλά ευελπιστούμε ότι με τα δεδομένα που θα προκύψουν θα πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχουν επαρκείς προϋποθέσεις, ώστε να γίνει δίκαιη και βιώσιμη αυτή η πράξη».

Στο ερώτημα για την ετοιμότητα και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε ότι «σημασία έχει να είμαστε έτοιμοι από πλευράς προτάσεων και σχεδιασμού, ώστε να αντλήσουμε τα κεφάλαια. Τα παραδείγματα του παρελθόντος δείχνουν ότι δεν υπάρχει η ανάλογη απορρόφηση. Αυτή η στοχοθέτηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πυροδότησε τον γόνιμο διάλογο με προτάσεις και σκέψεις, ώστε όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς να είναι έτοιμοι. Ευελπιστώ ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνει αυτό».

- Advertisement -

Σε ότι αφορά στην μελέτη του ΤΕΕ που περιγράφει με «μελανά χρώματα» την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως «είναι γεγονός ότι πολλοί φορείς εκπονούν με διαφορετική μεθοδολογία μελέτες και καλά κάνουν. Από την άλλη θεωρώ ότι η προσέγγιση αυτή ξεκινά από την παραδοχή ότι την επόμενη μέρα δεν θα υπάρξει καμία αναπτυξιακή παρέμβαση και δεν θα υπάρχει τίποτα εκτός του λιγνίτη. Δεν θα γίνει αυτό. Η Δυτική Μακεδονία θα αξιοποιήσει τα κονδύλια και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα πετύχουμε να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης».

Όσο για το τι θα γίνει αν η Δυτική Μακεδονία δεν προλάβει τις εξελίξεις, ο βουλευτής ανέφερε ότι «οι φιλόδοξοι στόχοι δεν λειτουργούν ως λαιμητόμος. Αν δεν είμαστε έτοιμοι για κάποιο λόγο σ’ ένα από τα ζητήματα, σε ένα από τα κομμάτια του παζλ, δεν μας εμποδίζει κανείς να μεταθέσουμε κατά τι αυτόν προγραμματισμό».

Ο κ. Κωνσταντινίδης συμπλήρωσε ότι αναφέρεται στον «προγραμματισμό των μονάδων, τις Τηλεθερμάνσεις, τις επιχειρήσεις που θα υποκαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, τις άλλες δράσεις στην κατεύθυνση των ΑΠΕ που θα ισορροπήσουν το ισοζύγιο. Όλα αυτά θα εξελιχθούν με ισορροπημένη αλληλουχία».

Σχολιάζοντας τέλος την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε πως δεν συμμερίζεται την καταψήφιση, αλλά ξεκαθάρισε ότι «ο σχεδιασμός τελεί υπό αυτονόητες προϋποθέσεις. Την ομαλή μετάβαση. Είναι πρόωρο να προδικάζουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα».

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση