Στη δεύτερη θέση πανελλαδικά στην αναρρίχηση βράχου ο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης

5 Min Read

Στόχος τους είναι να δημιουργηθούν δύο ακαδημίες

Ο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης στην κατάταξη των σωματείων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης για το 2023 για τη δράση του προηγούμενου έτους βρίσκεται στη 18η θέση της τρίτης κατηγορίας ενώ με τη βαθμολογία των αθλητών του στην αναρρίχηση βράχου ήρθε δεύτερος στην Ελλάδα με 453 βαθμούς αμέσως μετά τον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης που συγκέντρωσε 517 βαθμούς και την πρώτη τριάδα έκλεισε ο Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1993 με 432 βαθμούς. 

Ο Ε.Ο.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ είναι ένας ιστορικός σύλλογος που λειτουργεί από το 1931 συνεχώς, εκτός από τα μαύρα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του με χαρά σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές των βουνών και της φύσης. Είναι ένας δραστήριος σύλλογος με πολλαπλές ορειβατικές κυρίως δράσεις, αναρρίχηση και ορειβατικό σκι.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο «Χ» ο έφορος αναβάσεων, χιονοδρομίας και αναρρίχησης του Ε.Ο.Σ. Κοζάνης Κώστας Μπιλιώνης από το 2023 και έπειτα έχει διαχωριστεί από την Ομοσπονδία η αγωνιστική δραστηριότητα από την ορειβατική δράση. «Η Ομοσπονδία πήρε αυτή την απόφαση για να είναι ίσως πιο δίκαιη και διακριτή η κατάταξη της ορειβατικής από την αγωνιστική δράση και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις επιταγές του νέου αθλητικού νόμου».

Σκοπός του συλλόγου είναι η επαφή με την φύση και τα βουνά. Με κοινό παρανομαστή αυτή την αγάπη, κάθε βδομάδα τίθεται και ένας νέος στόχος, η κατάκτηση μια νέας κορυφής. Σε κάθε ανάβαση φροντίζουν πρώτα απ’ όλα για την ασφάλειά όλων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό τον παράγοντα. Λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας, ασφαλούς ανάβασης και διάσχισης (χρήση ενημερωμένης χαρτογραφίας, GPS, ασυρμάτων επικοινωνίας, κ.ά.). Τα ιδιαίτερα έμπειρα μέλη του συλλόγου, έχοντας καταγράψει ατελείωτες ώρες πορείας στα βουνά, παρέχουν αίσθημα ασφάλειας σε κάθε διαδρομή.

Ο σύλλογος κατάφερε και μπήκε στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τον Απρίλιο του 2023 και από το 2022 συμμετέχουν σε επίσημους αγώνες αναρρίχησης βράχου, όποτε και αναγνωρίστηκε ως άθλημα. H αγωνιστική αναρρίχηση που έχει αναγνωριστεί ως άθλημα από τη δεκαετία του ’80 είναι στα άμεσα σχέδια του συλλόγου ο οποίος έχει δώδεκα ενήλικες αθλητές στην αναρρίχηση βράχου και μετράει περίπου εβδομήντα ενεργά μέλη. «Η αναρρίχηση θεωρείται ένα άθλημα με μεγάλη επικινδυνότητα ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα που γίνονται υπό την παρακολούθηση προπονητών και πιστοποιημένων εκπαιδευτών και πρόκειται για θέμα παιδείας» τόνισε ο κ. Μπιλιώνης.   

Συνέχισε λέγοντας πως η αναρρίχηση ως άθλημα υπάρχει εδώ και σχεδόν 80 χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική και ο σύλλογος προσπαθεί μέσα από την ορειβατική, αναρριχητική και αθλητική του δραστηριότητα να προβάλλει τα αθλήματα που σχετίζονται με τις υπαίθριες δραστηριότητες. «Θέλουμε μέσα από τις επιτυχίες και τις δραστηριότητες μας να δείξουμε πως όταν κάνεις κάτι με επίσημους εκπαιδευτές και καταρτισμένους προπονητές δεν μπορεί να διαφέρει σε κάτι, από ένα άλλο οποιοδήποτε άθλημα από τα πιο γνωστά. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να διαδώσουμε το άθλημα της αναρρίχησης βράχου και γενικότερα την ορειβατική κουλτούρα».  

Ορειβατικά η δράση του συλλόγου είναι συνεχής και έχουν φτάσει μέχρι και  τη δεύτερη θέση της β’ κατηγορίας προ κορονοϊού, δίνουν όμως επιπλέον βαρύτητα στην αναρρίχηση με στόχο να στήσουν δύο ακαδημίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την αγωνιστική αναρρίχηση και η δεύτερη με τη χιονοδρομία. 

Ο σύλλογος είχε έντονη δραστηριότητα με τη χιονοδρομία από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως και το 2005 και λειτουργούσε ακαδημία χιονοδρομίας με μεταφορά στη Βασιλίτσα, στη συνέχεια αυτή έπαψε να υπάρχει και σκοπός τους είναι να την επαναφέρουν και να δημιουργήσουν την ακαδημία αναρρίχησης που δεν υπήρχε ποτέ στο σύλλογο.

Οι δράσεις του συλλόγου πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο κάθε Κυριακή, οργανώνοντας διαδρομές στην γύρω περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο και οι εκπαιδευτές του είναι επίσημα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Στις αρχές του έτους εκδίδεται και κυκλοφορεί «Ετήσιο Πρόγραμμα Διαδρομών». Τα μέλη του δεν χάνουν την ευκαιρία να διοργανώνουν αποδράσεις και σε πιο μακρινούς προορισμούς, ακόμη και στο εξωτερικό. Ο σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητο καταφύγιο στη θέση Λαγομάνα Πιερίων σε υψόμετρο 1450μ. και ιδιόκτητο λεωφορείο για τις ανάγκες μετακίνησης των μελών.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση