Στη βουλή το ζήτημα της εξαίρεσης της Δυτικής Μακεδονίας από τις νέες τιμές αναφοράς για τα φωτοβολταϊκα έργα

5 Min Read

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) (Π. Πέρκα, Κ. Βέττα, Ο. Τελιγιορίδου) κατέθεσαν ως αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την από 22.01.2021 επιστολή του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της εμπροσθοβαρούς και βίαιης απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από τις επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ, ζητούν την εξαίρεση της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας από τις νέες τιμές αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, και θα ισχύουν για τα έργα που θα ηλεκτριστούν (ή θα υποβάλλουν δήλωση ετοιμότητας) μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022. Ζητούν δηλαδή, οι σημερινές τιμές αναφοράς που ισχύουν μέχρι και την 31/12/2021 να παραταθούν κατά ένα (1) έτος αντίστοιχα  για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

- Advertisement -

Τι ζητά ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταικών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Σύνδεσμος επισημαίνει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται τις νέες τιμές αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά έργα που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών  και θα ισχύουν για τα έργα που θα ηλεκτριστούν (ή θα υποβάλλουν δήλωση ετοιμότητας) μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022,

Οι σχετικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν από το υπουργείο εντός του Φεβρουαρίου.

Οι νέες τιμές αναφοράς πρόκειται να αντικαταστήσουν εκείνες που είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από 1η Μαϊου 2021 και μέχρι το τέλος της χρονιάς, και αναμένεται να είναι μικρότερες και θα αφορούν όλο το 2022.

Οι νέες τιμές αναφοράς, αφορούν τα έργα ιδιωτών έως 500 Κιλοβάτ και ενεργειακών  κοινοτήτων έως 1 Μεγαβάτ, που είχαν υποβάλλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΔΔΗΕ για οριστικούς όρους σύνδεσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και τα οποία πρέπει βεβαίως να συνάψουν συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ για μεν τις ενεργειακές κοινότητες και για έργα ισχύος έως 1MW μέχρι 30/06/2021, για δε τα έργα ιδιωτών ισχύος έως 500 kw μέχρι 31/12/2021. Για τα έργα που δεν είχαν πλήρεις φακέλους στις 31/12/20 δεν μπορούν πλέον να κατοχυρώσουν τιμή εκτός διαγωνισμών και θα πρέπει να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ.

Από τις προαναφερθείσες  προθεσμίες  εξαιρούνται τα έργα στη Δυτική Μακεδονία

Συγκεκριμένα στην παραγρ 3στ του άρθρου 160 του Ν 4759/2020 (ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020) του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προβλέπεται: “Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι προθεσμίες που αναγράφονται στις παρ. 3β, 3γ, 3δ και 3ε παρατείνονται κατά ένα (1) έτος.»

Στα πλαίσια αυτά και για να είναι το υπουργείο συνεπές και με τα προβλεπόμενα στο παραπάνω άρθρο θα πρέπει στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις νέες τιμές αναφοράς, να εξαιρεθεί και πάλι η περιφέρεια της Δυτικής  Μακεδονίας και οι σημερινές  τιμές αναφοράς που ισχύουν μέχρι και την 31/12/2021 να παραταθούν κατά ένα (1) έτος αντίστοιχα  για τους φωτοβολταικούς σταθμούς που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Συνεπώς, για όσους έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητα να κλειδώσουν τιμές  εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, οι προθεσμίες και οι τιμές αναφοράς που ισχύουν σήμερα έχουν ως εξής:

Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως τις 30 Απριλίου 2021:

  • Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
  • Ενεργειακές  Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ : 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από την 1η Μαϊου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:

  • Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
  • Ενεργειακές  Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ: 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ζητάμε:

Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) έως τις 30 Απριλίου 2022:

  • Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
  • Ενεργειακές  Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ : 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Για ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από την 1η Μαϊου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022:

  • Ιδιώτες μέχρι 500 Κιλοβάτ 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα
  • Ενεργειακές  Κοινότητες μέχρι 1 Μεγαβάτ: 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Μια τέτοια διευθέτηση πιστεύουμε ότι κινείται στο πνεύμα του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4759/20 που εξαιρεί την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και την ειλημμένη υποχρέωση της πολιτείας για τη στήριξη την εν λόγο περιφέρειας.

Η οποιαδήποτε άλλη απόφαση που θα μείωνε τις τιμές αναφοράς για το 2022 στη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην πράξη θα ακύρωνε το πλεονέκτημα  της εξαίρεσης  που προβλέπεται στο Ν4759/20 και θα  καθιστούσε  τα έργα εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών μη βιώσιμα.

Μοιραστείτε την είδηση