Στην ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς επενδύει σταθερά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

2 Min Read

Τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ν. Γρεβενών», υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης με τον ανάδοχο του έργου, την Παρασκευή 16  Ιουνίου 2023, στην Τοπική Κοινότητα Ταξιάρχη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών Αθανάσιου Φωλίνα, του υποψήφιου βουλευτή Π.Ε. Γρεβενών Γιάννη Γιάτσιου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργου Βαβλιάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση, του Προέδρου της Τ.Κ. Ταξιάρχη Σαράντη Κλωναρά, ιερέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο προϋπολογισμού 702.003,89 ευρώ (με ΦΠΑ) χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και προαγωγής του θρησκευτικού τουρισμού.

Η φθορά της Ιεράς Μονής  από τον χρόνο ήταν εμφανής και οι παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες. Έτσι το έργο περιλαμβάνει εργασίες επισκευής, ανάκτησης, αποκατάστασης και συντήρησης των δύο πτερύγων των κελιών της Μονής μαζί με τους βοηθητικούς χώρους αυτών (αρχονταρίκι, μαγειρείο, βορδοναρείο, φούρνος, πηγάδι κλπ), του καθολικού, του κωδωνοστασίου, των περιβόλων και του αύλειου χώρου της Ιεράς Μονής.

Να σημειώσουμε, ότι η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της υπέβαλε το 2017 στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού τη Μελέτη Αποκατάστασης της Μονής, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και θεωρήθηκε το σύνολο της Αρχιτεκτονικής και Στατικής Μελέτης Αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της σύμβασης ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως: «Η Ιερά Μονή ξυπνά μνήμες Ελληνορθόδοξης συνείδησης. Η ιστορική σημασία της Ιεράς Μονής, ως σημείο συνάντησης των πιστών, αποτέλεσε το έναυσμα για αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια αναστήλωσης που χρειαζόταν, ώστε να μην χαθεί και καταστραφεί αυτή η πολύτιμη κληρονομιά που μας αφήσαν οι προγονοί μας».

Παράλληλα, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Κασαπίδης, επισκέφθηκε το χωριό Μαυραναίοι Γρεβενών, για να δει από κοντά τις εργασίες που πραγματοποιούνται για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.

Μοιραστείτε την είδηση