Στην ενημέρωση των παιδιών στοχεύουν για την καταπολέμηση των κουνουπιών

3 Min Read

Ενημερωτική εκδήλωση για την καταπολέμηση των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε από την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που πραγματοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, για το αντικείμενο και τις δράσεις του, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλες σχετικές πληροφορίες μέσω προβολών ενημερωτικών βίντεο.

Νίκος Λάζος, υπάλληλος στην εταιρεία «Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στη Δυτική Μακεδονία

Ο Νίκος Λάζος, υπάλληλος στην εταιρεία «Οικοανάπτυξη» και υπεύθυνος για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στη Δυτική Μακεδονία, ανέφερε πως το έργο που κάνει η περιφέρεια σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρόληψη των πολιτών για το χώρο τους, θα δώσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα τόσο όσον αφορά στην όχληση από τα κουνούπια, όσο και τη μετάδοση ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.

«Τα παιδιά είναι ο στόχος. Θέλουμε να ενημερωθούν τα παιδιά γιατί εφόσον κατανοήσουν το πρόβλημα, μεγαλώνοντας θα λάβουν μόνα τους τα κατάλληλα μέτρα» τόνισε ο κ. Λάζος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του έργου στους πολίτες της περιφέρειας και ενημέρωση για την αναπαραγωγή των κουνουπιών και τον κύκλο ζωής τους, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης στα σπίτια και αλλού. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπαίνουμε στις αυλές ή τα σπίτια των πολιτών και θέλουμε να του δώσουμε τη γνώση, ώστε να το κάνει ο ίδιος ο πολίτης» σημείωσε ο κ. Λάζος.

Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει τα προνυμφικά και νυμφικά στάδια του κουνουπιού μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα ενυδρεία, ώστε να γίνει αντιληπτό το πώς μεγαλώνουν μέσα στο νερό και πώς μοιάζουν καθώς και να δουν ενήλικα κουνούπια σε μεγάλη μεγέθυνση με τη χρήση στερεοσκοπίου.

Μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια τα παιδιά έμαθαν για τον βιολογικό κύκλο ζωής των κουνουπιών και τις εστίες αναπαραγωγής του που πιθανώς δημιουργούνται στα σπίτια μας.

Τέλος, για τα μέτρα προστασία που πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι πολίτες για την πρόληψη τονίστηκε ότι αυτά είναι οι σίτες σε πόρτες και παράθυρα, οι αντικουνουπικές λοσιόν, ο ψεκασμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου αν κριθεί απαραίτητο και το να αποφεύγουν να έχουν στάσιμα νερά στις αυλές τους για πάνω από τρεις με τέσσερις ημέρες. «Σε περιπτώσεις που ξέρουμε πως υπάρχουν κουνούπια έξω, καλό θα ήταν να βγαίνουμε με μακριά ρούχα για να δυσκολέψουμε το τσίμπημα των κουνουπιών» ανέφερε ο κ. Λάζος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση