Στην ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Κοζάνη προχωρούν οι φορείς- Αντιδράσεις από το 1ο ΓΕΛ για την πρόταση συστέγασης

4 Min Read

Ναι στην ίδρυση και λειτουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Κοζάνη λέει η εκπαιδευτική κοινότητα και ο Δήμος, τονίζοντας πως ένα τέτοιο σχολείο θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση και την περιοχή και θα υποστηριχθεί – υποστηρίξει τους καλλιτεχνικούς φορείς και ομάδες που δραστηριοποιούνται.

«Σαφώς και είναι αναβάθμιση το Καλλιτεχνικό Σχολείο στην πόλη της Κοζάνης και δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές της πόλης αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία ειδικά τώρα που με την Εγνατία οι αποστάσεις έχουν μειωθεί» δηλώνει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία στην Ελλάδα είναι πέντε εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται στην Αττική, το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για σχολεία που έχουν σκοπό την προετοιμασία, ενθάρρυνση και υποστήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες καθώς και την καλλιέργεια και εκπαίδευση των δεξιοτήτων τους.

«Το Καλλιτεχνικό Σχολείο θα γίνει ως πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας και ευελπιστούμε ότι η πρόταση αυτή θα στηριχθεί επαρκώς και από την τοπική κοινωνία έτσι ώστε η Κοζάνη να υποδεχτεί ένα από τα λίγα τέτοια σχολεία κοσμήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και η τοπική κοινωνία θα επωφεληθεί σε επίπεδο πολιτισμού» δήλωσε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης Βασιλική Βόντσα.

Την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Κοζάνη αγκαλιάζει ο Δήμος και σε συνεργασία με τους φορείς εκπαίδευσης εξετάζουν τους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν το νέο σχολείο. Οι επικρατέστερη πρόταση είναι το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης στην περιοχή Αγίας Παρασκευής που έχει κενές αίθουσες και μπορεί να υποστηρίξει τη νέα δομή με δυο τμήματα, το ένα Κινηματογράφος – Θέατρο και το δεύτερο Εικαστικα.

«Θεωρώ πως υπάρχουν συντριπτικά επιχειρήματα υπέρ της δημιουργίας Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Κοζάνη και είμαστε πολύ θετικοί προς την κατεύθυνση αυτή» δηλώνει ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Η πρόταση για στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης στο 1ο ΓΕΛ προκάλεσε την αντίδραση της Διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που προβάλουν μια σειρά λόγων υποστηρίζοντας πως θα επηρεαστεί με τη συστέγαση η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

«Θεωρούμε πως η δομή ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου λόγω της διαφορετικότητάς του με τα Γενικά Λύκεια θα επηρεάσει τη λειτουργία του σχολείου αφού απαιτούνται αίθουσες που θα λείψουν από το δικό μας σχολείο. Θα υπάρξουν δυσκολίες στον προγραμματισμό των κοινών αιθουσών, στη διαφορετική ηλικιακή κατανομή των μαθητών…» δηλώνει ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Απόστολος Καραφυλλίδης.

«Χαιρετίζουμε την ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου στην περιοχή μας αλλά στη συστέγαση θα υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα προκαλέσουν προβλήματα μιας και το λύκειο δεν έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει Καλλιτεχνικό Σχολείο γι αυτό και εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Ηλίας Γιαννόπουλος.

Ο συνδικαλιστικός φορέας των εκπαιδευτικών Κοζάνης ναι μεν χαιρετίζει τη δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου αλλά τονίζει πως θα πρέπει να φροντίσουν από πριν οι αρμόδιοι να έχει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικό προσωπικό και να υπάρχει η προοπτική κατασκευής νέας σχολικής μονάδας στο Βόρειο τμήμα της Κοζάνης.

«Οποιαδήποτε συστέγαση «προσωρινή» χωρίς κατατεθειμένη πρόταση από τους αρμόδιους για μόνιμη στέγη μας βρίσκει κάθετα αντίθετους γιατί υπάρχει υπόνοια συγχώνευσης ή κατάργησης σχολικών μονάδων. Συναινούμε στη δημιουργία μιας καινούργιας σχολικής μονάδας δεν θα συναινέσουμε όμως στην κατάργηση μιας υφιστάμενης σχολικής μονάδας» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας.

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου οι αρμόδιοι θα πρέπει να έχουν αποστείλει την πρότασή τους στο Υπουργείο Παιδείας με το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη 16 Νοέμβρη με το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση