Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη η «Εντελέχεια» της Βαρβάρας Γκέκα

2 Min Read

Ένα ταξίδι στον κόσμο του ψηφιδωτού

Την Παρασκευή το απόγευμα εγκαινιάστηκε η ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Εντελέχεια», της καλλιτέχνιδας Βαρβάρας Πασαλίδου Γκέκα, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και θα εκτίθεται εκεί έως και τις αρχές Μαΐου. 

- Advertisement -

Πρόκειται για μια «γιορτή» για την τέχνη του ψηφιδωτού και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ανακαλύψει τη μαγεία της ψηφίδας και το ταξίδι προς το τελικό αποτέλεσμα που είναι σαν σπόρος που τελειοποιείται. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στις δύο κόρες της καλλιτέχνιδας και σε δύο φίλους της. 

Η καλλιτέχνιδα μίλησε στο «Χ» για την έκθεση και ανέφερε πως πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση της δουλειάς της και αποτελεί μια εξερεύνηση και μια έκφραση της ψυχής της και των συναισθημάτων της μέσα από την τέχνη. «Κάθε έργο αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι, μια ιστορία, μια στιγμή που αποτύπωσα με αγάπη και αφοσίωση» υπογράμμισε η ίδια.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, την ελληνική μυθολογία, τη βυζαντινή αγιογραφία, τους ήρωες του ’21 και τον Μακεδονικό αγώνα και τον Πόντο και αποτελείται από εικοσιπέντε έργα διαφόρων διαστάσεων. «Δεν ξεχωρίζω κανένα έργο, αγαπώ το κάθε ένα το ίδιο. Σημασία δεν έχει το πόσα έργα θα εκθέσεις αλλά να δείξεις στον κόσμο πως γίνεται ένα ψηφιδωτό και να μάθει να ξεχωρίζει ένα ψηφιδωτό από ένα παζλ» σημείωσε. 

Η «Εντελέχεια» είναι ένας καθαρά αριστοτελικός όρος που δηλώνει την μετάβαση της ύλης από την αδρανή στην ενεργό κατάσταση με την λήψη μορφής αλλά και την αιτία αυτής της μετάβασης. Η πορεία της ψηφίδας από την πέτρα ως την τελική απεικόνιση της είναι εντελέχεια.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση