Στην Κοζάνη η 1η Πανελλήνια Έκθεση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

4 Min Read

Η πρώτη κλαδική έκθεση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία ανοίγει τις πύλες της στην Κοζάνη την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, παράλληλα με ένα συνέδριο του κλάδου. Δεκάδες επιχειρήσεις θα λάβουν μέρος στην έκθεση που θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα.
Στις προοπτικές και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για έναν κλάδο που έχει σημαντική παρουσία στο νομό Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν οι διοργανωτές της έκθεσης που είναι το ΕΒΕ Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 20:00 παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.
Η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και μέσα από την έκθεση θα αναδειχθεί ο πλούτος αυτός. «Είναι μεγάλη η δυναμική και η προοπτική του κλάδου που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είμαστε ο πρώτος νομός στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών και στόχος είναι η ανάδειξή τους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Ν. Σαρρής. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ στάθηκε στην άψογη συνεργασία για την πραγματοποίηση της έκθεσης μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας και ευχαρίστησε τη ΔΕΗ, τον TAP, τον ΟΤΕ, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.
Στην έκθεση θα βρεθούν επιχειρηματικές αποστολές από την Βουλγαρία, την Ταιβάν, τη Γερμανία και την Κύπρο, ενώ το επιστημονικό συνέδριο για τον κλάδο θα έχει 26 εισηγητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ανθρώπους της αγοράς που θα μιλήσουν για την καλλιέργεια, τις χρήσεις, την παραγωγή, αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.

- Advertisement -

«Νιώθω μεγάλη χαρά για την κοινή προσπάθεια να βοηθήσουμε τον κλάδο των αρωματικών φυτών. Είναι πολύ σημαντικό που γίνεται η κλαδική έκθεση μαζί με το συνέδριο. Η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα είναι οι έννοιες που πρέπει να εστιάσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης που στάθηκε στη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της περιοχής, τώρα που βρίσκονται σε ύφεση άλλες δραστηριότητες. «Εμείς τώρα ξεκινάμε και πρέπει να ξεκινήσουμε καλά» δήλωσε ο Λ. Ιωαννίδης.
«Το στοίχημα είναι μπροστά μας. Οι επιχειρήσεις της περιοχής κάνουν βήματα προόδου, επιχειρώντας και στη μεταποίηση. Τα βήματα στον κλάδο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικά και χρειάζεται καλή οργάνωση του χώρου, αναζήτηση των καλών πρακτικών, πιστοποίηση και διαφύλαξη της ποιότητας, ώστε το τελικό προϊόν να είναι υψηλών προδιαγραφών» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Και ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια με βάση και την τελευταία εμπειρία σε συνεργασία με το Enterprise Greece που βοηθά την ανάπτυξη και την εξέλιξη των εμπορικών προοπτικών.
Στην έκθεση θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενώ θα περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις.
Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης θα κεράσει αφεψήματα με αρωματικά φυτά στους επισκέπτες.
Σάββατο 20 Οκτωβρίου ο καταξιωμένος σεφ Θεόδωρος Καραθανάσης σε μια βραδιά γευσιγνωσίας θα κάνει νόστιμες παρασκευές με βάση τον κρόκο.
Κυριακή 21 Οκτωβρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Πτελέας θα προσφέρει πάνω από 200 μερίδες νόστιμων εδεσμάτων με βάση το σκόρδο.

Μοιραστείτε την είδηση