Στην τελική ευθεία ο Δήμος Εορδαίας για την προετοιμασία της επετειακής εκδήλωσης για τα 60 χρόνια λιγνίτη στην περιοχή

4 Min Read

Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 23-10-2017 ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης μαζί με τον Χρήστο Παπαδόπουλου υπεύθυνο του Τομέα Επικοινωνίας του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και τον Ελευθέριο Αδάμ Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο Δημοτικό Κατάστημα ,ενόψει της επετειακής εκδήλωσης για τα 60 χρόνια Λιγνίτη στα Βιομηχανικό Συγκροτήμα της ΛΙΠΤΟΛ , που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στην Πτολεμαϊδα.
Η επετειακή εκδήλωση αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δημάρχου , καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ Πτολεμαϊδας , που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουλίου του 1957 παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Δήμαρχος Εορδαίας μετά από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του λιγνίτη και στην εκβιομηχάνιση της περιοχής τόνισε μεταξύ άλλων: « Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μία υποχρέωσή μας , που ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε . Θα έχει ως κύρια αναφορά τα ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής αλλά και την απότιση τιμής στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στα Λιγνιτωρυχεία και στους ΑΗΣ. Θεωρώντας ότι «Λιγνίτης –Πτολεμαϊδα και ΔΕΗ» είναι έννοιες ταυτόσημες , προτείναμε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με τη ΔΕΗ αποστέλλοντας την ανάλογη επιστολή στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκη ,καθώς και με τα Σωματεία Συνταξιούχων ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων» .
«Η λέξη- λιγνίτης-οδηγεί τη σκέψη όλων στην Πτολεμαϊδα , η οποία είναι ταυτόσημη με την έντονη εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ με την πληθώρα των ΑΗΣ , που εδρεύουν στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ κ. Παπαδόπουλος , αναφερόμενος και στο ιστορικό βίντεο έναρξης της εκδήλωσης , που αποτελεί ένα οπτικοακουστικό υλικό του αρχείου της ΔΕΗ και της ΕΡΤ από το 1959 και αφορά τις εξορυκτικές εργασίες της ΛΙΠΤΟΛ.
Συγχαίροντας το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του ο Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Αδάμ υπογράμμισε ότι η εν λόγω εκδήλωση η οποία αναδεικνύει το ρόλο του λιγνίτη στην περιοχή, έρχεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τους Λιγνίτες και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από τη ΔΕΗ , ώστε να παραμείνουν στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής :

-10:00 -11:00 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων στα Λιγνιτορυχεία και στους ΑΗΣ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης –Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου.

-11:00-11:30 Προσέλευση

-11:30-11:40 Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη .

-11:40-11:55 ΛΙΓΝΙΤΗΣ:ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ . Μία ιστορία χρόνων με συνέχεια…
Ανδριώτης Γεώργιος : Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ.

-11:55-12:10 Πρόδρομος Αθανασιάδης –ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ &ΛΙΠΤΟΛ .
Μαθιουδάκης Ιωάννης :Γραμματέας Ιδρύματος Μποδοσάκη.

-12:10-12:25 Ιστορικό Εκμετάλλευσης &Αξιοποίησης Λιγνίτη Πτολεμαϊδας .
Δαβάκος Χρήστος : Τέως Διευθυντής ΛΚΔΜ.

-12:25-12:40 Ο Λιγνίτης Πτολεμαϊδας φορέας μετάβασης από τα συντρίμμια του πολέμου στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη .
Παπαφιλίππου Νικόλαος : Τέως Διευθυντής ΑΗΣ Καρδιάς.

-12:40-12:50 Η πρώτη συστηματική εκμετάλλευση του λιγνίτη από την Εταιρεία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ-ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ».
Παυλίδου Μιράντα .

-12:50-13:30 Απονομή αναμνηστικών στις οικογένειες των πεσόντων στα λιγνιτωρυχεία και στους ΑΗΣ.

-13:30-13:45 Μουσική Παράσταση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαϊδας .

-13:45-14:30 Δεξίωση.

Στο χώρο του Μουσικού Σχολείου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του τ.Τομεάρχη ΛΚΔΜ Χαράλαμπου Πασσαλίδη .

Μοιραστείτε την είδηση