Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V»

2 Min Read

Με φόντο την ενεργειακή κρίση, τα ερωτήματα για το πότε θα «ανάψει» η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V», ολοένα και αυξάνονται. Απαντήσεις επιχείρησε να λάβει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε διερευνητική – ενημερωτική συνάντηση με τον Διευθυντή ΛΚΔΜ Αντώνη Νίκου και τον Διευθυντή του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V»  Χάρη Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας με καύσιμο τον λιγνίτη αναμένεται εντός των επόμενων 2 εβδομάδων και θα επιτρέψει μία πρόβα τζενεράλε με τελική διερεύνηση τυχών αστοχιών ή παραλείψεων. Ο συγχρονισμός στο δίκτυο αναμένεται στα μέσα του Οκτώβρη ενώ  η Εμπορική της λειτουργία, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Αγώνας δρόμου γίνεται ταυτόχρονα , ώστε εν αναμονή του χειμώνα να δημιουργηθούν αποθέματα  λιγνίτη στις αυλές του Νοτίου και του ορυχείου Μαυροπηγής ώστε η τροφοδοσία, τόσο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 όσο και των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αλλά και της Μελίτης, να γίνουν απρόσκοπτα εξυπηρετώντας χωρίς προβλήματα την αναμενόμενη αυξημένη χειμερινή ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκου στην παρούσα φάση υπάρχει απόθεμα λιγνίτη που αντιστοιχεί σε 1.300.000 τόνους καθώς  πρόθεση είναι να δημιουργηθούν «ασφαλιστικές δικλείδες» με δεδομένο ότι η εξόρυξη τον χειμώνα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό

Η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό είναι το μελανό σημείο που έθιξαν οι δύο Διευθυντές ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί και η τεχνογνωσία.

Η  ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για  «καταστροφική τακτική των τελευταίων ετών» σε αυτό το ζήτημα με την εμμονή της μη πρόσληψης προσωπικού.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση