Στήριξη στους αγρότες της περιοχής από  το περιφερειακό συμβούλιο

3 Min Read

Το έκτακτο και αποκλειστικό για το θέμα περιφερειακό συμβούλιο  Δυτικής Μακεδονίας κατέκλυσαν χθες οι αγρότες της περιοχής. Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας στην οδό Δημοκρατίας, κάνοντας αισθητή την παρουσία των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων.

Το περιφερειακό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του στον αγροτικό κόσμο της περιοχής με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είμαστε μαζί με τα συμφέροντα των συμπολιτών μας, κατανοούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα ιδίως της περιοχής μας και θα δοθούν απαντήσεις».

- Advertisement -

Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν αφορούν μόνο την περιοχή μας αλλά έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση και έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, τις φοροαπαλλαγές, τη μείωση του ΦΠΑ, τις εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν πανευρωπαϊκά πρότυπα και είναι κάτι που φέρνει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς.

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως «είμαστε μαζί με τους αγρότες και τα συμφέροντα τους γιατί αν αυτοί πάνε καλά, θα πάει και ο τόπος μας καλά. Θα δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας για το μέλλον του αγροτικού τομέα».

Όσον αφορά στην «άναρχη» επέκταση των ΑΠΕ ακόμα και σε καλλιεργήσιμη γη, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως πάγια θέση είναι να μην έρχονται σε κόντρα τα συμφέροντα των αγροτών με αυτά των επενδυτών, καθώς πολλές φορές οι επενδυτές είναι οι ίδιοι οι αγρότες. «Είμαστε απέναντι σε κάθε μεγάλη επένδυση, η οποία στερεί πολύτιμη γεωργική γη για την αγροτική παραγωγή».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε πως υπάρχουν χρόνια προβλήματα, αλλά και ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συγκυριών που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την προώθηση των προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές. «Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μια εκτενής συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών διότι έχουν δίκαια αιτήματα και ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής θα πρέπει να στηριχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και στα ζητήματα τοπικής εμβέλειας, όπως είναι η έλλειψη γεωργικής γης εξαιτίας της επέλασης των φωτοβολταϊκών που στερούν γόνιμη γη και βοσκοτόπια και θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις ως τοπική αυτοδιοίκηση και να σταματήσουμε αυτή την προοπτική» τόνισε.

Η  Γεωργία Ζεμπιλιάδου στάθηκε, εν μέσω άλλων, στο θέμα της ΚΑΠ που είναι κοινό αίτημα όλων των αγροτών πανευρωπαϊκά και χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα που να αφορά την περιοχή μας και να είναι υψηλής προτεραιότητας. Ακόμη και το θέμα του ΕΛΓΑ που αφορά τις αποζημιώσεις, η στήριξη του ΕΛΓΑ και η βιωσιμότητα του είναι χαμηλής προτεραιότητας με βάση την ΚΑΠ. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι καθυστερήσεις προς τους αγρότες για τις αποπληρωμές των ζημιών και δεν έχει προβλεφθεί η στήριξη του ΕΛΓΑ μέσω της ΚΑΠ».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση