Στις 9 και 10 Ιουνίου το πρώτο συνέδριο ηλεκτροκίνησης «Green mobility»

3 Min Read

Το πρώτο συνέδριο ηλεκτροκίνησης έρχεται στη Δυτική Μακεδονία. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου μεταφορών, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του πράσινου ταμείου. Το συνέδριο θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Green Inter-e-Mobility» μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην προώθηση της πράσινης κινητικότητας.

Οι στόχοι του συνεδρίου είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε θέματα ηλεκτροκίνησης στους πολίτες αλλά και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Να φέρει πιο κοντά τους θεσμούς, τις επιχειρήσεις και τους τεχνικούς διαχειριστές της ηλεκτροκίνησης ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα του μέλλοντος. Να αναδείξει το ότι η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση που άφησε η βιομηχανία της χώρας, μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιφέρειας και να την κάνει πρωτοπόρα. Να αναδειχθεί η ηλεκτροκίνηση σε ένα από τα επιχειρηματικά πεδία με τα οποία η περιφέρεια μπορεί να  συγκρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

«Είναι ένα συνέδριο – ορόσημο για το Πανεπιστήμιο  μας, συμβάλλει στην εξωστρέφεια του και μέσα από τη δράση των καθηγητών και των ερευνητικών του ομάδων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, χαράσει νέους δρόμους και ευελπιστούμε ότι αυτό το συνέδριο θα καθιερωθεί και θα επαναλαμβάνεται, ώστε η ηλεκτροκίνηση να συνδεθεί με τη Δυτική Μακεδονία» τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Μαρόπουλος, ανέφερε πως είχαν ξεκινήσει να ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση προ 15 ετών, όταν και προμηθεύτηκαν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Δυτική Μακεδονία, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο μελετήθηκε, τροποποιήθηκε και αναβαθμίστηκε και το επόμενο βήμα τους ήταν η μετατροπή ενός συμβατικού αυτοκινήτου σε ηλεκτροκίνητο. Ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία μιας ομάδας η οποία θα ασχοληθεί με την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, το οποίο θα συμμετέχει στους διαγωνισμούς «Student formula».

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Στημονιάρης, ανέφερε πως το θέμα της ηλεκτροκίνησης μας απασχολεί όλους. «Η ηλεκτροκίνηση ανατρέπει όλα σχεδόν τα ενεργειακά δεδομένα του πλανήτη και παρουσιάζει μια άλλη δυναμική από αυτή της μεταφοράς» τόνισε ο ίδιος. Συνέχισε λέγοντας πως η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αποτελέσει αποθήκη ενέργειας αλλά και να εξομαλύνει τα δίκτυα. Ενώ θέλουν να δούνε σε τι επίπεδο βρίσκεται η δυναμική της ηλεκτροκίνησης στην περιοχή μας.

Το κυρίως μέρος του συνεδρίου θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή στον χώρο του Πανεπιστημίου με συναντήσεις, ομιλίες, workshops, και συζητήσεις, αλλά θα ξεκινήσει την Τετάρτη το απόγευμα, όπου θα εκτεθούν διάφορα οχήματα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Ο μεγάλος στόχος είναι να γίνει θεσμός το συνέδριο και να διενεργείται ετησίως, καθώς θα μπορούσαν κάθε χρόνο να παρουσιάζονται οι εξελίξεις στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site: http://www.greenmobility-uowm.gr/

 

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση