Στις αρχές του 2018 ξεκινά το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης – Υπογράφηκε η τελική συμφωνία Δήμου Κοζάνης και ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

6 Min Read

Στις αρχές του 2018 θα λειτουργήσει μετά από αναμονή πολλών χρόνων η Βιομηχανικής Περιοχής Κοζάνης. Η νέα Βιομηχανική Περιοχή έχει συνολική έκταση 680 στρεμμάτων, χωροθετείται στις κτηματικές περιφέρειες Μαυροδενδρίου και Κοίλων, σε πολύ κοντινή απόσταση από την έκταση όπου έχει αποφασιστεί ότι θα μεταφερθεί ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και θα μετονομαστεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης με την ένταξή της στον ν. 3982/2011. Να σημειώσουμε εδώ πως η περιοχή είναι χωρητικότητας περίπου 100-120 επιχειρήσεων με τις πρώτες επαφές να έχουν γίνει με επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο. Μάλιστα σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. υπάρχει ήδη ενδιαφέρον καθώς η περιοχή έχει πολλά πλεονεκτήματα.  Αρχικός στόχος την πρώτη τετραετία από την έναρξη λειτουργίας της να λειτουργούν εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου 20-25 επιχειρήσεις.

Την Τρίτη στην Καστοριά υπογράφηκε η  σχετική σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης  Λευτέρη Ιωαννίδη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέα Δημητριάδη  και ων εκπροσώπων ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ολοκληρώνοντας  το τυπικό μέρος της διαδικασίας δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Κοζάνη, που είχε ξεκινήσει το 1997, όταν οριοθετήθηκε η έκταση.

- Advertisement -

Ο  Δήμος Κοζάνης προχώρησε σε «δωρεά υπό τρόπο» των ακινήτων εντός της οριοθετημένης Βιομηχανικής Περιοχής στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. που θα είναι ο φορέας διαχείρισης. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πολεοδομικής μελέτης προς έγκριση στην Περιφέρεια και σε έργα συντήρησης και εγκατάστασης ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. σε έναν χρόνο από σήμερα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε η παρουσίαση της συμφωνίας από το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και  τον  γενικό διευθυντή ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε Φίλιππο Κονταξή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ματθαίου Καλαιτζόπουλου, του Προέδρου του ΕΒΕ Κώστα Κυριακίδη, τον Γενικό Δ/ντη της ΑΝΚΟ Γιώργο Αμανατίδη και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου π. Κοζάνης Μανώλη Καρακάση.

«Στον Δήμο Κοζάνης πεποίθηση μας είναι ότι μέσω της ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας μπορούμε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πλούτου για την περιοχή μας, που δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Δημιουργούμε λοιπόν τις κατάλληλες υποδομές ώστε να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές εδώ θα βρουν μία κοινότητα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με διάθεση να λύσει τα προβλήματα που ξέρουμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία και να συμβάλει στην επιτυχία των επενδύσεών τους», δήλωσε  Λευτέρης Ιωαννίδης.

«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δημάρχου για την μετάβαση της Κοζάνης σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, δημιουργώντας έναν κατάλληλα πολεοδομημένο χώρο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές σε δίκτυα (τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ομβρίων, ακαθάρτων, κλπ), με σωστή διαχείριση των αποβλήτων και με τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών μεταξύ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η τρίτη Βιομηχανική Περιοχή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έρχεται έτσι να επιβεβαιώσει τον ρόλο της εταιρείας ως καταλύτη της ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βρασίδας Ζάβρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.

«Πιστεύουμε πως τα έργα υποδομής, η θέση της περιοχής η οποία είναι πολύ κοντά στην έξοδο της Εγνατίας και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, όπως εκφράζεται από το Δήμαρχο, θα δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει, σε ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη» σημείωσε ο γενικός διευθυντής της  ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε Φίλιππος Κονταξής.

«Εμείς ως επιχειρηματίες θα προτιμούσαμε αυτή η εξέλιξη να ήταν θετική πριν πολλά χρόνια. Έστω και τώρα όμως πιστεύουμε πως με την κατάλληλη καθοδήγηση, το εγχείρημα αυτό θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης.

Για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να «τρέξουν όλες οι διαδικασίες γρήγορα»  έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μανώλης Καρακάσης .

Σημαντικό ρόλο στην θετική έκβαση του εγχειρήματος είχε η ΑΝΚΟ με τον Γιώργο Αμανατίδη, να  δηλώνει  πως «η τελική συμφωνία δίνει δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη και ταυτόχρονα ο Δήμος Κοζάνης να αξιοποιήσει παραγωγικά την περιουσία του η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κοιμόταν».

Την στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ματθαίος Καλαιτζόπουλος. «Πιστεύουμε ακράδαντα πως μέσα από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη και θα είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της περιοχής».

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα εισάγει για πρώτη φορά στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο τη δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και θα δημιουργήσει ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Μοιραστείτε την είδηση