Στις αρχές του καλοκαιριού φεύγουν τα φανάρια από τη γέφυρα Πολυφύτου ανακοίνωσε ο Γ. Κασαπίδης- Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Περιφερειάρχη

4 Min Read

Το τέλος των φαναριών στη γέφυρα του Πολυφύτου στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και την απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο από Ρύμνιο για Τριγωνικό ανακοίνωσε , μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου για τα τρέχοντα θέματα,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Για το έκτακτο φαινόμενο κατολίσθησης στο Τριγωνικό

Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως υπάρχει έκτακτο έντονο φαινόμενο κατολίσθησης στην περιοχή του Δήμου Σερβίων και συγκεκριμένα στην κοινότητα του Τριγωνικού και ανακοίνωσε την απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο που συνδέει τη γέφυρα του Ρυμνίου με την Εθνική Οδό στο ύψος του Τριγωνικού, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο οφείλεται, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες, στην ύπαρξη κοιτασμάτων λιγνίτη που σε συνάρτηση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων συνετέλεσε στην επιβάρυνση των υπερκείμενων εδαφών που λόγω της υδατοκράτησης βάρυναν, με συνέπεια να κατολισθαίνουν.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη αναμένονται κλιμάκια γεωλόγων, προκειμένου σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών έργων της ΠΕ Κοζάνης να προχωρήσουν σε διάγνωση του προβλήματος και να αποφασιστούν οι τεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Φεύγουν τα φανάρια από την υψηλή γέφυρα Σερβίων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού

Σε ό,τι αφορά στην υψηλή γέφυρα Σερβίων, ο κ. Κασαπίδης ενημέρωσε πως έχει αποφασιστεί η άμεση ανάθεση τριών μελετών.  Η πρώτη θα αφορά στην τοπογραφική αποτύπωση σημείων της γέφυρας, η δεύτερη ελέγχους που πρέπει να γίνουν για να εντοπιστούν επιμέρους ζητήματα και η τρίτη, που θα γίνει από την Εγνατία μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τη θωράκιση της γέφυρας στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα (άρθρωση του καταστρώματος στους προβόλους που προεκτείνονται από τις κολώνες).

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κασαπίδης δεν θα γίνει δοκιμαστική φόρτιση, όπως είχε αρχικά προταθεί, καθώς η ζημιά που έχει εντοπιστεί από την τελευταία επιθεώρηση, δεν επιτρέπει να γίνουν τέτοιες φορτίσεις για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Για τα φανάρια και την απομάκρυνσή τους ο κ. Κασαπίδης είπε πως στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να ολοκληρωθούν οι εργασίες των αναθέσεων, ώστε εν συνεχεία να φύγουν τα φανάρια.

Για το πράσινο υδρογόνο

Η τραγική συγκυρία στη διεθνή σκηνή επιταχύνει προς το ευνοϊκότερο την τεχνολογία του υδρογόνου και φέρνει ακόμα πιο μπροστά στις εξελίξεις την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είπε ο κ. Κασαπίδης, αναφερόμενος στο πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ του white dragon. «Είχαμε τοποθετηθεί έγκαιρα και η Δυτική Μακεδονία είχε πάρει θέση, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στη θέση να κατέχουμε μία από τις τέσσερις πιο εμβληματικές προτάσεις για το πράσινο υδρογόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αυτή του «λευκού δράκου» είναι και η πιο ολοκληρωμένη πρόταση σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. Σημείωσε δε, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία θα συνεχίσει να διατηρεί την ενεργειακή της ταυτότητα από πλεονεκτική θέση, διότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα συνολικά βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων σε τεχνολογίες αιχμής.

Για την κατάρρευση του κλάδου της γούνας

Μέτρα στήριξης για τους γουναράδες και τους εκτροφείς γουνοφόρων ανακοίνωσε ο Γ. Κασαπίδης πως θα ζητήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τον Πρωθυπουργό, ώστε να εκκινήσουν πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την κατάρρευση του κλάδου λόγω των εξελίξεων που ακολούθησαν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους του κλάδου, η εκπόνηση «σχεδίου της επόμενης μέρας», προκειμένου να υπάρξουν σενάρια για όσους θελήσουν να συνεχίσουν με τη γούνα, αλλά για όσους αλλάξουν προσανατολισμό.

 

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση