Στις πρώτες θέσεις σε θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και υπηρεσίες προς τους δημότες ο Δήμος Κοζάνης σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΦίΜ “Μάρκος Δραγούμης”- Στην οικονομική διαχείριση ο Δήμος Βοϊου

3 Min Read

Πολύ καλές φαίνονται να είναι οι επιδόσεις του Δήμου Κοζάνης σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας αλλά και στις υπηρεσίες προς τους δημότες  σύμφωνα με τη μελέτη του  ΚΕΦίΜ “Μάρκος Δραγούμης” για το δείκτη αποτελεσματικότητας των δήμων.

Συγκεκριμένα σε θέματα διαφάνειας και  λογοδοσίας, στην κατηγορία των μεικτών δήμων (χαρακτηρίζονται από μεγάλο μέρος μη-δομημένης έκτασης. Κατ’ εξοχήν πρόκειται για δήμους που έχουν προκύψει από συγχωνεύσεις βάσει του σχεδίου Καλλικράτης και βρίσκονται στην επαρχία), την καλύτερη βαθμολογία (5 μονάδες) σημείωσε ο Δήμος Κοζάνης μαζί με τους δήμους Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αμυνταίου, Δέλτα, Δράμας, Ήλιδας, Καλαμάτας, Ξάνθης, Οιχαλίας, Πέλλας, Σαρωνικού, Σκύδρας, Τρίπολης και Φλώρινας.

- Advertisement -

Το αποτέλεσμα προέκυψε μέσα από την αξιολόγηση της λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, τη διάθεση στοιχείων για ερευνητικούς σκοπούς και τη λειτουργία ιστοσελίδας.

Ο Δήμος Κοζάνης είναι και στους κορυφαίους όσον αφορά την κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους Δημότες».

Για τον υπολογισμό της επίδοσης εκτιμήθηκαν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο εκάστοτε δήμος στους δημότες του. Δεδομένου ότι οι δημοτικοί προϋπολογισμοί (εξαιρουμένων των πόρων για τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα) βασίζονται στην απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος, ο βαθμός στον οποίο οι δήμοι αξιοποιούν τους περιορισμένους πόρους τους συνιστά ασφαλές μέτρο της αποτελεσματικότητας τους.

Η συνολική βαθμολογία συντίθεται από τις επιδόσεις στις Υπηρεσίες προς για τις γυναίκες, τους νέους και την εκπαίδευση (οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν δομές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, δημοτικά ωδεία, κοινωνικά φροντιστήρια, κέντρα δια βίου μάθησης και παιδικούς/βρεφονηπιακούς/βρεφικούς σταθμούς), υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους, ( επιβραβεύονται με υψηλότερη βαθμολογία οι δήμοι που φροντίζουν για τη λειτουργία Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), καθώς και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι) καθώς και τη λειτουργία συσσιτίου.

Ο Δήμος Κοζάνης βρίσκεται στη 2η θέση πανελλαδικά στους μεικτούς Δήμους.

Σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση στους δέκα δήμους με τις καλύτερες επιδόσεις, βρίσκεται ο Δήμος Βοϊου μεταξύ των δήμων Μετσόβου, Εριμάνθου, Καλαβρύτων, Άνδρου, Κεντρικών Τζουμέρκων, Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Ζαγορίου και Μεγαλονησίου.

Για τον υπολογισμό της επίδοσης αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα των προϋπολογισμών και απολογισμών των δήμων. Ως προς τα δημοτικά έσοδα, αξιοποιούνται τα στοιχεία που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα, για τον καθορισμό των οποίων οι δήμοι έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι δέκα δήμοι της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποτελεσματικότητα για το έτος 2017, είναι οι δήμοι: Μετσόβου, Αριστοτέλη, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Ιωαννιτών, Φιλιατών, Αλαρτου- Θεσπιέων, Ζαγορίου, Άνδρου και Ήλιδας.

Ολόκληρη η μελέτη εδώ

Μοιραστείτε την είδηση