Στο Δήμο Κοζάνης και επίσημα ο χώρος του Σταθμού- Σε 2 χρόνια αναμένεται να ακουστεί ξανά το σφύριγμα του τρένου σύμφωνα με τον ΟΣΕ

5 Min Read

Και επίσημα στο Δήμο Κοζάνης ανήκει  προς αξιοποίηση ο χώρος  του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης μετά την σχετική υπογραφή παραχώρησης  από τον ΟΣΕ ΑΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, του Δ/νοντα  Συμβούλου της ΟΣΕ Α.Ε. Κώστα Πετράκη και του Εκτελεστικού  Μέλους  της ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ Δημήτρη Νεόφυτου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Βούρδα. Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Φώτης Κεχαγιάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης κ.α.

Η  ανάπλαση του  χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με περίπου 15εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ . Η πρόταση που έχει κατατεθεί για την έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού από τη Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνει ως κύρια χρήση ένα σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο, χώρους πολιτισμού, μια στεγασμένη λαϊκή αγορά και μικρής κλίμακας υποστηρικτικές εγκαταστάσεις αυτής. Όλα αυτά θα εξειδικευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα αποτελέσματα μελετών βιωσιμότητας που θα εκπονηθούν και θα τύχουν ευρείας δημοσιότητας και διαβούλευσης.

- Advertisement -

Στο σύνολο του το Σχέδιο  Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020) του Δήμου Κοζάνης αφορά σε παρεμβάσεις κοινωνικής – περιβαλλοντικής – οικονομικής αναβάθμισης, αναζωογόνησης και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του νοητού άξονα με αφετηρία την πρόσφατα αναπλασθείσα κεντρική πλατεία Νίκης της πόλης και τέρμα την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ. Ειδικότερα περιλαμβλάνει την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη, των οδών Ολύμπου και Αριστοτέλους και τους μεταξύ τους δρόμους.

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

O Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης σε δηλώσεις του τόνισε την ικανοποίηση του για την υπογραφή της τελικής συμβασης σημείωσε όμως πως “σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σπουδαίο  βήμα προς τον τελικό στόχο που είναι η αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα της κοινωνίας της Κοζάνης. Έχουμε πολλά ακόμη βήματα να κάνουμε αλλά πραγματοποιήσαμε ένα από τα δυσκολότερα“.

Ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Πετράκης από την πλευρά του έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να γίνει υπόδειγμα για όλη την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ. “Μια αξιοποίηση που δεν κατέστη δυνατό να την κάνουμε ως Σιδηρόδρομος άρα καλό είναι να την αξιοποιήσει η πόλη, να φέρει μια ανάπτυξη και μια αναβάθμιση στην πολεοδομία της πόλης και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, όταν λειτουργήσει, ελπίζω σε 2 χρόνια”.

Το Εκτελεστικό  Μέλος  της ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ Δημήτρης Νεόφυτος δήλωσε πως “είναι μια ενέργεια που κάνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση καθώς ώστε αυτή η έκταση να δοθεί στους πολίτες, καθώς η περιοχή έδω είναι πυκνοκατοικημένη και είναι απαραίτητος ο χώρος για να ανασάνει“.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας συνεχάρη τους υπογράφοντες φορείς για τη σύμβαση και δήλωσε πως το Υπουργείο θα υποστηρίξει το Δήμο Κοζάνης και στα επόμενα βήματα ώστε να γίνουν με το γρηγορότερο τρόπο”.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το ισόγειο του  κτηρίου του Επιβατικού Σταθμού παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πλατάνια”

Βασικά σημεία προγραμματικής συμφωνίας Δήμου Κοζάνης– ΟΣΕ Α.Ε. – ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

• Ένταξη & υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΣΒΑΑ του Δήμου Κοζάνης 2014-20 – συνολική έκταση 171.565,85μ²
• Έκταση 96.912,24μ², ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. (σύμφωνα με το προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα) – Μίσθωση με 800€/μήνα ////// Έκταση 16.562,33μ², ιδιοκτησίας ΟΣΕ (για τις λειτουργικές ανάγκες του Σιδηροδρόμου)
• Έκταση 51.892,02μ², ιδιοκτησίας Δήμου Κοζάνης (σύμφωνα με το προσωρινό κτηματολογικό διάγραμμα –διεκδικούμενη από ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.) – Σε περίπτωση τελεσίδικης απόφασης κτηματολογικού δικαστή για απόδοση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. μίσθωση με 3.600,00€/έτος
• Παραχώρηση κατά χρήση για 99 χρόνια – έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφαση
• Προκήρυξη ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την παρέμβαση στην έκταση.
• Τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου Πόλης – Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
• Χωροθέτηση με ευθύνη του ΟΣΕ του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης σε έκταση της κτηματικής περιοχής Μαυροδενδρίου έναντι της ΒΙΠΕ
• Πώληση έκτασης, εντός τριών ετών, επιφάνειας περίπου 2.200,00μ², εντός της έκτασης του Σ.Σ. από ΟΣΕ Α.Ε. προς τον Δήμο Κοζάνης για τη κατασκευή δομών Πρόνοιας, έναντι ποσού περίπου 400.000,00€.
• Οκταμελής Κοινή επιτροπή Παρακολούθησης (4 μέλη από Δήμο Κοζάνης – 2 μέλη από ΟΣΕ Α.Ε. – 2 μέλη από ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.)

Μοιραστείτε την είδηση