Στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κάτοικοι της Αιανής για την κατάργηση του ληξιαρχείου

8 Min Read

Έφυγαν χωρίς απαντήσεις

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας βρέθηκαν οι κάτοικοι και οι πρώην αιρετοί της Δημοτικής Ενότητας Αιανής, ζητώντας από τον Δήμαρχο Κοζάνης να κάνει ανάκληση του εγγράφου προς το Υπουργείο για την κατάργηση του ληξιαρχείου της Αιανής. Οι κάτοικοι έφυγαν χωρίς απαντήσεις ενώ δημιουργήθηκε ένταση και η πρόεδρος του συμβουλίου διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση. 

- Advertisement -

Οι κάτοικοι ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα, να μάθουν την αλήθεια και να πάρουν απαντήσεις, ο δήμαρχος Κοζάνης τόνισε πως δεν γνώριζε για την επικείμενη παρουσία τους στο συμβούλιο, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επέμενε πως δεν θα γίνει συζήτηση και δεν θα παρθεί κάποια απόφαση καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και ο κ. Κουζιάκης υπογράμμισε πως έχουν στείλει έγγραφο για να συζητηθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ και δύο εβδομάδες. 

«Ζητάμε την πλήρη και σωστή απάντηση από τον Δήμαρχο και την αλήθεια. Τι ισχύει τελικά, γιατί έχουμε μάθει από το Υπουργείο πως το ληξιαρχείο πρέπει να συγχωνευτεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο μας υποσχέθηκε άλλα και ότι θα το ξανά συζητήσουμε όταν  απαντήσουν από το Υπουργείο. Εγώ πιστεύω πως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να μας φέρει την τελεσίδικη απόφαση με ένα ΦΕΚ και βλέπω ότι η κοροϊδία συνεχίζεται. Δεν μπορεί να υπολογίζει ένας άνθρωπος για εμάς, χωρίς εμάς και χωρίς να συζητηθεί το θέμα και να γίνει μια διαβούλευση. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την περιοχή μας. Παλιότερα μιλούσαμε για αποκέντρωση αλλά εγώ βλέπω συγκέντρωση στην πόλη της Κοζάνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Αιανής, Αστέριος Βαβλιάρας και συνέχισε λέγοντας πως πιστεύουν όλοι πως πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου.

Ο τοπικός σύμβουλος Αιανής, Στέλιος Κύρινας, ανέφερε πως έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα και τους είπαν πως πρόκειται για οριστική απόφαση του Δημάρχου Κοζάνης ενώ είναι σε αναμονή για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ. «Μου είπαν ότι αυτό είναι απόφαση Δημάρχου και ότι περιμένουν άλλα τρία – τέσσερα ίδια ζητήματα, γιατί δεν βγαίνει ΦΕΚ για ένα δήμο για τη συγχώνευση του ληξιαρχείου. Δεν θα έρθουν σε επικοινωνία με κανέναν όταν μιλάμε για απόφαση, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να γίνει ανάκληση της απόφασης από τον Δήμαρχο».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, υπογράμμισε πως το έγγραφο της 21ης Φλεβάρη που έστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν ερώτημα για το τι μπορεί να γίνει με τις συγχωνεύσεις και όχι κάποια απόφασή του, ενώ δεσμεύθηκε πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης στάθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αιανή με τους κατοίκους όπου συζητήθηκε το θέμα και το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. «Καλό είναι να ακούσουμε τους προβληματισμούς των κατοίκων και σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα συζητηθεί το θέμα όπως πρέπει. Δεν είναι ειλημμένη η απόφαση, δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση η δημοτική αρχή για το τι θα γίνει, θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο εφόσον έχουμε απόφαση από το Υπουργείο».

«Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται μια απάντηση, τόσο για το διαδικαστικό όσο και για τον εμπαιγμό που υπέστησαν εξαιτίας της διαφορετικής στάσης Αντιδημάρχου και Δημάρχου σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τους κατοίκους της Αιανής. Η Αιανή είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Κοζάνης και η πιο απομακρυσμένη έδρα Δημοτικής Ενότητας από την πόλη. Το ζήτημα είχε τεθεί και επί δική μας θητείας και το απορρίψαμε και πήγαμε παρακάτω γιατί θεωρούσαμε ότι η παρουσία υπαλλήλων κρατάει ζωντανή την περιοχή, βοηθάει τους κατοίκους στην εξυπηρέτηση τους και άρα είναι αναγκαία η παραμονή τους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Ενότητας», Λάζαρος Μαλούτας.

«Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη, έχουμε τοποθετηθεί σαν δημοτική κίνηση απλά με την ενέργεια μας, ότι ζητήσαμε εγγράφως να συζητηθεί το θέμα ως θέμα ημερησίας διάταξης, θέλαμε να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του και να αντιληφθούμε και εμείς ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής για το ληξιαρχείο της Αιανής. Όταν εκφράζεται μέσω του κ. Κουρού ακούμε διαφορετικά πράγματα, όταν εκφράζεται μέσω του δημάρχου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο λέμε άλλα και όταν φεύγει ένα επίσημο έγγραφο από το Δήμο Κοζάνης για το Υπουργείο Εσωτερικών, βλέπουμε άλλα πράγματα. Αυτό έχει φέρει όλους τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Αιανής σε έκρυθμη κατάσταση και είναι λογικό γιατί για αυτούς, η διατήρηση του ληξιαρχείου είναι ένα μείζον θέμα και άπτεται κυρίως του πόσο μπορούν να μείνουν στον τόπο τους και να κάνουν κάποια πράγματα χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν στην Κοζάνη αλλά είναι και θέμα σεβασμού. Δηλαδή κατά πόσο σεβόμαστε έναν τόπο, έναν τόπο που είναι η ιστορική έδρα του δήμου και πόσο στηρίζουμε τη ζωή και την καλή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην περιοχή αυτή» τόνισε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», Χάρης Κουζιάκης και ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής ώστε να ηρεμήσουν οι κάτοικοι και να μην υπάρχουν εντάσεις ενώ κατά την άποψη του το έγγραφο θα έπρεπε ήδη να έχει ανακληθεί καθώς οι ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζονται και αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Για παράνομη απόφαση έκανε λόγο ο πρώην Δήμαρχος Αιανής, Γιώργος Τζέλλος και δήλωσε θυμωμένος με τις ενέργειες και τους χειρισμούς της νέας δημοτικής αρχής ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Αιανής, Γιάννης Μητσιάκος ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση και να μη συνεχιστεί η υποβάθμιση της Αιανής. «Ξέρουμε για ποιο λόγο έφτασε εκεί που έφτασε η Αιανή, δεν φταίτε εσείς αλλά μη βάλετε την τελευταία ταφόπλακα» τόνισε ο κ. Μητσιάκος.

«Είμαι και εγώ θυμωμένος και ο θυμός έχει αφετηρία. Δεν το χειριστήκατε καλά το θέμα και μπορώ να πω ότι η απόφασή σας είναι παράνομη. Το ληξιαρχείο προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Δεν ερωτήθηκε κανένας ενδιαφερόμενος και είχα πει να κλείσει το θέμα, εσείς όμως επιμένετε. Θέλετε να σβήσει η Αιανή για τα καλά; Βάζετε ζήτημα για το πόσα άτομα εξυπηρετούνται και ένας να εξυπηρετείται τα ληξιαρχεία πρέπει να παραμείνουν. Η Πτολεμαΐδα γιατί δεν τα καταργεί και εσείς βιαστήκατε. Σας άκουσα να λέτε, δεν έχω κάτι προσωπικό, με πίεσαν τα γραφεία τελετών κλπ. Πρέπει να προσληφθεί προσωπικό και να ενισχυθεί η τοπικότητα», υπογράμμισε ο κ. Τζέλλος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση