Μ. Μαγγιρίδης για το ζήτημα των αδεσπότων: Δυστυχώς πρόκειται για μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση, την οποία εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε με τις δυνατότητες που μας δίνει ο κακός νέος νόμος που αντικατέστησε έναν ακόμη πιο κακό νόμο για τα αδέσποτα

6 Min Read

Πάνω από 3000 τα αδέσποτα στον δήμο και άλλα 3000 τσοπανόσκυλα

Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με το θέμα των αδέσποτων σκύλων στην Κοζάνη, ζητά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μίλτος Μαγγιρίδης, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε με την Εισαγγελέα για να δει τις δυνατότητες που του δίνει η νομοθεσία. Σε συνέντευξή του στον «Χ», είπε πως στα όρια του δήμου Κοζάνης υπάρχουν περίπου 3000 αδέσποτα, περίπου 700 σε επτά παράνομα καταφύγια ιδιωτών και άλλα 3000 αδέσποτα τσοπανόσκυλα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι πλέον υποχρεωμένοι από το νέο νόμο να τα τσιπάρουν.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Δυστυχώς πρόκειται για μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση, την οποία εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε με τις δυνατότητες που μας δίνει ο κακός νέος νόμος που αντικατέστησε έναν ακόμη πιο κακό νόμο για τα αδέσποτα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άγνοια των πολιτών για το τι προβλέπεται, αφού δεν γνωρίζουν πως η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και προβλέπει περισυλλογή αδέσποτων, τσιπάρισμα, στείρωση, ιατρική παρακολούθηση για λίγες μέρες και επιστροφή του ζώου από το σημείο που το πήραμε. Πιστέψτε με δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που λέει ο νόμος» είπε ο κ. Μαγγιρίδης.

Μεγεθύνθηκε το πρόβλημα κατά την πανδημία

Σύμφωνα με τον κ. Μαγγιρίδης τα αδέσποτα στον δήμο Κοζάνης ήταν περίπου 2000 το 2020. Το 2021 δεν υπήρξαν στοιχεία καταγραφής και τώρα ο αριθμός των ζώων υπολογίζεται πως έχει αυξηθεί κατά 1000 λόγω και της πανδημίας. «Πολλοί φρόντισαν να πάρουν κατοικίδιο την περίοδο της πανδημίας και μόλις τα λοκ-νταουν σταμάτησαν, κατάλαβαν πως δεν μπορούν να τα διαχειριστούν με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείψουν. Αν δεν αλλάξει η συνείδηση του πολίτη, τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται» τόνισε ο κ. Μαγγιρίδης. Σύμφωνα πάντως με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τα αδέσποτα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια.

Έκκληση για συνεργασία

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου απευθύνει έκκληση για συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. «Δήμος Κοζάνης, πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με την βοήθεια της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να κοιτάξει τι πρέπει να κάνει για να αλλάξει τη νομοθεσία» εξηγεί ο ίδιος.

Όσον αφορά στις φιλοζωικές οργανώσεις, τονίζει πως υπάρχει καλή συνεργασία και πως μετά την εγγραφή των φιλοζωικών σωματείων στο ηλεκτρονικό μητρώο, θα πιάσει δουλειά η αρμόδια επιτροπή που αποτελείται από τον αντιδήμαρχο, έναν εκπαιδευτή σκύλων, δυο μέλη φιλοζωικών και έναν κτηνίατρο.

«Έχουμε καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και θα υπάρξει χρηματοδότηση 165.000 ευρώ για τοποθέτηση ταϊστρών περιμετρικά της πόλης. Κάθε ταΐστρα θα υιοθετηθεί από έναν φιλόζωο και εμείς θα του προμηθεύουμε περίπου 500 γραμμάρια τροφής ανά ημέρα για ένα χρόνο. Επιπλέον εγκρίθηκε το κονδύλιο των 150.000 ευρώ από την Οικονομική Επιτροπή για το πρόγραμμα περισυλλογής ζώων και 290 στειρώσεων από ιδιώτη κτηνίατρο. Εντός του Ιουλίου θα επισκεφθούν την Κοζάνη και εθελοντές κτηνίατροι για να προχωρήσουν σε 210 στειρώσεις. Με όλα αυτά ελπίζουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σε βάθος χρόνου» εξήγησε ο ίδιος.

Ωστόσο, οι παραπάνω προβλέψεις και εκτιμήσεις θα ισχύσουν μόνο αν δεν προστεθούν στον ήδη αυξημένο αριθμό αδέσποτων επιπλέον ζώα. Σύμφωνα με τον κ. Μαγγιρίδη, υπάρχουν καταγγελίες για μεταφορά ζώων από άλλες περιοχές (εντός και εκτός Κοζάνης) τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα ο αριθμός των σκύλων να πολλαπλασιάζεται. «Δυστυχώς βλέπουμε να εμφανίζονται συνέχεια νέα αδέσποτα. Καταγγελίες έχουμε αλλά δεν έχουμε στοιχεία συγκεκριμένα με αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων» πρόσθεσε ο κ. Μαγγιρίδης,

Η κατάσταση στο καταφύγιο στο Ρωμανέλη

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας τα μοναδικά αδειοδοτημένα καταφύγια είναι της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας. «Κανένα άλλο καταφύγιο δημόσιο ή ιδιωτικό δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Στο πρώην στρατόπεδο Ρωμανέλη, διατηρούμε 40 θέσεις για ζώα που είναι πολύ λίγες. Οι διαδικασίες κατασκευής νέου κυνοκομείου στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου ξεμπλόκαραν και εκεί οι θέσεις θα είναι πολλαπλάσιες και με πιστοποίηση ISO» ανακοίνωσε ο ίδιος.

Στον ίδιο χώρο θα στεγαστεί και το νέο δημοτικό κτηνιατρείο. Μέχρι τότε θα βρίσκεται στη Λευκόβρυση και στο κτίριο που παραχώρησε στον Δήμο Κοζάνης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο είναι ζήτημα ημερών να λειτουργήσει.

Μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα

«Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι μη διαχειρίσιμο. Πρέπει να λέμε αλήθειες. Ελπίζουμε με την βοήθεια όλων να καλυτερεύσουμε την κατάσταση. Σε βάθος χρόνου να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις και να έχουμε αποτέλεσμα» είπε ο κ. Μαγγιρίδης, ο οποίος διακρίνει ένα ενδιαφέρον από βορειοευρωπαϊκές χώρες για υιοθεσία ελληνικών ποιμενικών. «Αφορά στα λεγόμενα traces και είχα ήδη συνάντηση για να προχωρήσουμε το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για υιοθεσίες στο εξωτερικό τσοπανόσκυλων και γενικά μεγαλόσωμων σκύλων. Δυστυχώς όσον αφορά στο πρόγραμμα των υιοθεσιών στο δήμο είχαμε μόλις δυο αιτήσεις για υιοθεσία και 25 καταγγελίες στην αστυνομία για επιθέσεις» πρόσθεσε.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση