Στο ναδίρ οι εξαγωγές στη Δυτική Μακεδονία- Στήριξης της παραγωγικότητας με έμφαση στις εξαγωγές o στόχος της Περιφέρειας

2 Min Read

Την μελέτη του ΣΕΒΕ για την χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας ανά περιφέρεια παρουσίασαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, αλλά και της Εγνατίας Οδού, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στην αρχική του τοποθέτηση «στους στόχους μας είναι η ανάταξη της οικονομίας στην Περιφέρειά μας. Μια από αυτές είναι η στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας με έμφαση στις εξαγωγές και στην εξωστρέφεια».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Γιώργος Βαβλιάρας τόνισε με τη σειρά του η επιχειρηματικότητα είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την δυσμενή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Βαβλιάρας αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία της γούνας, αλλά και στην ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις εξαγωγές, που είναι της τάξεως του 1%. Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στη διαδικασία σύστασης Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Επιτροπής Εξωστρέφειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χασάπης «πτωτική πορεία κατέγραψαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς από €360,8 εκατ. το 2017, ανήλθαν σε €346,7 εκατ. το 2018, ενώ αντίστοιχα καθοδική τάση παρουσίασαν και οι εισαγωγές της περιφέρειας κατά €41,4 εκατ., δηλαδή 18,1%».
Όπως δείχνει η μελέτη με εξαίρεση το 60% του μερίδιου που καταλαμβάνει η γούνα, οι υπόλοποι εξαγωγικοί κλάδοι καταλαμβάνουν 5-7% ο καθένας. Στην Κοζάνη ο βασικός κλάδος είναι τα τρόφιμα, όπως και στη Φλώρινα και στα Γρεβενά, με πολύ χαμηλά νούμερα που προκαλούν προβληματισμό. Στην Καστοριά παραμένει ο κλάδος της γούνας ο βασικός εξαγωγικός κλάδος.
Το μακεδονικό σήμα για τα προϊόντα παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, δηλώνοντας πως είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και οι τοπικές επιχειρήσεις και κατέληξε «είναι στα χέρια όλων μας η περιοχή αυτή να βγει μπροστά».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση