Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ για τις συγχωνεύσεις

5 Min Read

Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα ενόψει του νομοσχεδίου

Με 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας επιχειρούν να πιέσουν την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που προβλέπει την συγχώνευση των Επιχειρήσεων σε μια ανά Περιφέρεια. Πρόκειται για την συνέχεια των όσων ορίζει ο νόμος που ψηφίστηκε μετά την δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη η σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης στις ΔΕΥΑ απορρέει από την «προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους». 

- Advertisement -

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κοζάνης, με τον Πρόεδρο Νίκο Ζαφείρη να εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια όπως της Κοζάνης με την Τηλεθέρμανση.

Η Κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης, είπε πως στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και  οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φτηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η Κυβέρνηση ποντάρει στο ότι η εικόνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΔΕΥΑ της χώρας είναι καταχρεωμένη και με πολλά προβλήματα και πως οι συγχωνεύσεις είναι ένα πρώτο ξεκαθάρισμα του τοπίου. 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κοζάνης, Νίκος Ζαφείρης

«Κανείς δεν μιλά για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αντιδρούμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ακυρώνοντας στην πράξη τον κοινωφελή τους χαρακτήρα κάτι που θα σημάνει μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για όλους τους πολίτες σε ένα κοινωνικό αγαθό όπως είναι το νερό. Στην περίπτωση της Κοζάνης μάλιστα δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι η ΔΕΥΑ εμπεριέχει την Τηλεθέρμανση και τον επενδυτικό της σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Ζαφείρης.

Ο κ. Σκυλακάκης κατά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου της Κυβέρνησης στην ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επίσης τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμιά λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, παρουσίασε  στοιχεία, η ορθότητα των οποίων όμως αμφισβητήθηκαν από τους αιρετούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκ. ευρώ, 170 εκ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκ. ευρώ από δάνεια. Σε ότι αφορά αυτήν καθ΄ αυτήν τη μεταρρύθμιση ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ.

Στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν την πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία, εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώ στη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί και η δυνατότητα να παίρνουν αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Σε ότι αφορά στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, με το σχέδιο «Απόλλων»,  με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο. 

Για τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας,  με την προϋπόθεση ότι  η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024, που το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν η Κυβέρνηση θα αφήσει στην άκρη το νομοσχέδιο μέχρι τις εκλογές της ΚΕΔΕ προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις και εκφραστεί αυτό στην «κάλπη» των δημάρχων. Όμως αμέσως μετά θα τρέξει γρήγορα με στόχο μέχρι το τέλος του 2024 να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση