Στο Πρωτοχώρι το πρώτο παθητικό σπίτι στη Βόρεια Ελλάδα με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας – Ο ιδιοκτήτης Νίκος Πογιατζής ξόδεψε για θέρμανση τον προπερασμένο βαρύ χειμώνα μόλις 100 ευρώ

4 Min Read

Σταθερή θερμοκρασία και άριστες συνθήκες εσωτερικού χώρου με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, είναι τα οφέλη μιας παθητικής κατοικίας η οποία δεν διαφέρει εξωτερικά από ένα απλό κτίριο και η κατασκευή της κοστίζει μόλις 5% παραπάνω από ένα συμβατικό σπίτι.
Η πρώτη πιστοποιημένη παθητική κατοικία της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στο Πρωτοχώρι Κοζάνης και διαθέτει άριστη θερμομόνωση του κελύφους, αυξημένη αεροστεγανότητα, ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών, κουφώματα υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών και χρησιμοποιεί αερισμό με ανάκτηση θερμότητας.
«Το σύστημα αερισμού αποτελεί την «καρδιά» του σπιτιού και βγάζει τον μολυσμένο από τη χρήση του κτιρίου αέρα και φέρνει φρέσκο αέρα όλο το 24ωρο αυτόματα. Ο εξωτερικός αέρας εισάγεται από τον ειδικό αεραγωγό και θερμαίνεται από την θερμοκρασία της γης μέσα στις σωληνώσεις που βρίσκονται περίπου 2 μέτρα θαμμένες κάτω από το χώμα.
Στη συνέχεια μπαίνει στο μηχάνημα και προθερμαίνεται ή προψύχεται (χειμώνα καλοκαίρι αντίστοιχα) με ελάχιστη ενέργεια που απαιτούν οι δυο ανεμιστήρες. Εντός του συστήματος υπάρχουν φίλτρα που φιλτράρουν τον αέρα που μπαίνει στο σπίτι και έτσι ξεχνάμε σκόνες και μολυσμένα στοιχεία του περιβάλλοντος» εξηγεί ο πολιτικός μηχανικός και πιστοποιημένος σχεδιαστής παθητικών κτιρίων Γιώργος Λιάκος.
Η παθητική κατοικία που βρίσκεται στο Πρωτοχώρι κατασκευάστηκε πριν δυο χρόνια, έχει εμβαδό 150 τετραγωνικά μέτρα και είναι πιστοποιημένη από το Διεθνές Ινστιτούτο «PassivHaus». Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Νίκος Πογιατζής και η οικογένειά του ήταν αρχικά επιφυλακτικοί για τα όσα άκουγαν από την μελετητική ομάδα για την παθητική κατοικία. Όταν μπήκαν στο σπίτι όμως διαπίστωσαν πως όσα τους έλεγε ο μηχανικός τους ήταν αλήθεια.

«Οι συνθήκες διαβίωσης από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο σπίτι ήταν άριστες με το σύστημα αερισμού να κάνει εξαιρετική. Ο αέρας είναι φιλτραρισμένος και φρέσκος, η θερμοκρασία είναι σταθερή και οικονομικά όταν οι άλλοι αγχώνονται για καυσόξυλα και πετρέλαιο εμείς σχεδιάζουμε μια ωραία εκδρομή. Δεν έχουμε καλοριφέρ ή κάτι σχετικό και τον βαρύ χειμώνα πριν από δυο χρόνια που είχε θερμοκρασία εξωτερική 20 βαθμούς κάτω από μηδέν, εμείς χρειάστηκε να ανάψουμε το τζάκι τέσσερις φορές και αγοράσαμε έναν τόνο ξύλα τον οποίο δεν έχουμε κάψει μέχρι σήμερα αφού κάθε φορά που ανάβουμε το τζάκι η ζέστη που βγάζει εγκλωβίζεται στο σπίτι για περίπου μια εβδομάδα» δηλώνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού Νίκος Πογιατζής.
Το κόστος κατασκευής ενός παθητικού κτιρίου δεν διαφοροποιείται πολύ από ένα συμβατικό και η απόσβεση του επιπλέον κόστους ξεκινά από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Η συγκεκριμένη κατοικία στο Πρωτοχώρι Κοζάνης καταναλώνει μόλις 11 Κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό τον χρόνο την ώρα που ένα συμβατικό σπίτι καταναλώνει περίπου 100 Κιλοβατώρες μέσα σε 12 μήνες. Το βαρύ χειμώνα πριν δυο έτη που ανέφερε ο κ. Πογιατζής, το κόστος θέρμανσης που δαπάνησε η οικογένεια ήταν μόλις 100 ευρώ με σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι στους 22 βαθμούς Κελσίου.
«Το επιπλέον κόστος κατασκευής ενός τέτοιου σπιτιού με δυσκολία ξεπερνά το 5% αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν τοποθετείς κάποιο σύστημα θέρμανσης (λέβητες, σωληνώσεις, καλοριφέρ κλπ). Η απόσβεση του έξτρα κόστους γίνεται εντός τετραετίας και οποιοδήποτε σπίτι μπορεί να γίνει παθητικό αρκεί να γίνει μια σωστή μελέτη από την αρχή και προσοχή στην κατασκευή» τονίζει ο μελετητής και πολιτικός μηχανικός Γιώργος Λιάκος.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση