Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

2 Min Read

Με την ελπίδα το ΣτΕ να αποφασίσει την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζοντας ότι το Π.Δ. είναι «καρμπόν» με την υπουργική απόφαση που είχε ακυρωθεί.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το υπό κρίση Π.Δ. προβλέπει ότι κάθε έλληνας ή ξένος επιχειρηματίας, χωρίς άλλη προϋπόθεση, θα μπορεί να ανοίξει φαρμακείο με τη μορφή ΕΠΕ, στην οποία θα συμμετέχει με ποσοστό 80% κι ένα ποσοστό μόλις 20% θα έχει ο υπάλληλος φαρμακοποιός.
«Αυτό σημαίνει ότι ο επιστήμονας φαρμακοποιός περιορίζεται σε ρόλο υπαλλήλου, έχει υποδεέστερη θέση και δεν έχει αποφασιστικό ρόλο. Ο μεγαλομέτοχος επιχειρηματίας είναι αυτός που θα έχει την τελική απόφαση» τονίζει η γενική γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Μαίρη Καρακωστάνογλου, τονίζοντας πως «όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο για τη δημόσια υγεία, καθώς η διακίνηση πλαστών, ψευδεπίγραφων και αγνώστου προέλευσης φαρμακευτικών προϊόντων φέρνουν περισσότερα κέρδη στην επιχείρηση».
Το Π.Δ. ορίζει πως κάθε επιχειρηματίας μπορεί να έχει έως 10 άδειες σε πανελλαδικό επίπεδο με τους φαρμακοποιούς να τονίζουν πως ο κίνδυνος της δημιουργίας καρτέλ είναι ορατός. «Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό και απαιτεί ειδική προσέγγιση από την Πολιτεία. Πιστεύουμε ότι το ΣτΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» δηλώνει η κ. Καρακωστάνογλου επισημαίνοντας πως το Π.Δ. αντιβαίνει και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο η ολομέλεια του ΣτΕ εκτός από τους τυπικούς λόγους ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης έθεσε και το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση