Στρασβούργο: Συμπόρευση των Ευρωβουλευτών με την Ελλάδα και τα δικαιώματά της ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

12 Min Read
EP Plenary session - This is Europe - Statement by Kyriakos MITSOTAKIS, Greek Prime Minister

Επαναπροωθήσεις προσφύγων και ελευθερία του τύπου έθιξαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Με αναφορές τόσο στο προσφυγικό όσο και στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας μας την περίοδο των capital control αλλά και στην «Ενωσιακή αλληλεγγύη», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσολα, η οποία είπε πως «η λέξη Ευρώπη είναι ελληνική λέξη και πως η γέννηση της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα έδωσε ώθηση σε ένα δημιουργικό πνεύμα, το οποίο γέννησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη φιλοσοφία που διαμόρφωσαν τον δυτικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε».

Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που γίνεται στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο «This is Europe», ο Πρωθυπουργός ζήτησε την συμπόρευση των Ευρωβουλευτών στην τακτική της Ελλάδας να κρατάει «κλειστές τις πόρτες των απειλών με την Τουρκία» και να μην «ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η παρουσία του στο Στρασβούργο συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015 είπε πως «η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα σήμερα που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 και ευχαρίστησε την Ευρώπη «που στήριξε την χώρα μου όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ίδια την ευρωπαϊκή της υπόσταση. Όλους εσάς που συμβάλατε ώστε να παραμείνει τελικά η γενέτειρα της δημοκρατίας στην πιο δημοκρατική διακρατική οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό και τον ρόλο της χώρας ως «φρουρός της Ευρώπης», ειδικά τον Μάρτιο του 2020 στα ανατολικά μας σύνορα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο παραμένει δραματικά επίκαιρο, όπως δηλώνουν και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ισπανία, αλλά και διαρκές, όπως αποτυπώνεται στις επιχειρήσεις των δουλεμπόρων οι οποίες συνεχίζονται και στη θάλασσα και στην ξηρά, με μεθόδους δυστυχώς ολοένα και πιο σύγχρονες. Υπερήφανος, ωστόσο, δηλώνω και ως Ευρωπαίος. Γιατί στα χρόνια που πέρασαν, με αιχμή την ελληνική δοκιμασία, οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν να βρουν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως «οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της Ένωσης: την Ελλάδα και την Κύπρο».

 

Δηλώσεις:

Μάνφρεντ Βέμπερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα:

«Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους μετανάστες όπως κάνει και ο Λουκασένκο. Στα θαλάσσια σύνορα Ισπανίας και Μαρόκου έχουμε 20

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βεμπερ

νεκρούς πρόσφυγες αλλά οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι δεν είδα να προκαλούν συζήτηση για τα γεγονότα αυτά, σε αντίθεση με την Ελλάδα που πάντοτε το κάνουν. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τους μετανάστες και όχι με τον πολιτικοποιημένο διάλογο. Όσον αφορά στην Τουρκία που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, η Ελλάδα είναι με το συμφέρον της Ευρώπης και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν μας δίδαξαν πως η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη στα σύνορά της».

Νίκος Ανδρουλάκης Σοσιαλιστές Δημοκράτες:

«Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015. Αλλά ας είμαστε δίκαιοι και να θυμάστε πολύ καλά κ. Πρωθυπουργέ και την ταπεινωτική εκδοχή του 2009 που οδηγήσατε τη χώρα σε 15,5% εξωτερικό έλλειμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί το ψήφισμα του ΕΚ, διότι αυτές οι επιλογές τ

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλοδημοκρατών Νίκος Ανδρουλάκης

ης συντηρητικής σας παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα. Έχουμε την παράξενη πρωτοτυπία ενώ σε όλη την ΕΕ ο στόχος είναι η ολική απανθρακοποίηση της κοινωνίας, εσείς να περιορίζεστε μόνο στην απολιγνιτοποίηση όπως φάνηκε στον πρόσφατο κλιματικό νόμο που ψηφίσατε καθιστώντας την χώρα ευάλωτη στο πανάκριβο φυσικό αέριο. Ο ελληνικός λαός μέσα από 10 χρόνια συνεχών κρίσεων έχει χάσει σχεδόν 25% του ΑΕΠ και αναγκάζεται να πληρώνει δισεκατομμύρια για να θωρακίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας σε εξοπλιστικά προγράμματα την ώρα που ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να εξοπλίζουν αυτόν που απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Εδώ πρέπει λοιπόν να παρθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και χαίρομαι που ο κ. Βέμπερ σε πρόσφατη συνέντευξή του το υποστηρίζει. Τώρα το υποστηρίζει, όταν όμως ήρθε η τροπολογία από τους Σοσιαλιστές εσείς την καταψηφίσατε».

Μαλίκ Ασμάνι, Renew Europe:

«Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από επικίνδυνες προκλήσεις. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Ουκρανικό λαό. Χρειάζονται βαριά όπλα και

Ο εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Renew Europe Μαλίκ Ασμάνι

πρέπει να τους τα παράσχουμε. Υπεύθυνος για την επισιτιστική κρίση είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να πετύχει τα σχέδιά του και να αναλάβουμε την ευθύνη μας. Με προβληματίζει το θέμα των επαναπροωθήσεων στον Έβρο και στα νησιά και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές παράνομες επαναπροωθήσεις ούτε στην Ισπανία ούτε στην Ελλάδα. Κ. Πρωθυπουργέ ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μας ότι η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα αίσθημα ευθύνης, τόλμης και σοβαρότητας. Μας προβληματίζει ακόμη η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των ΜΜΕ και της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Τα προειδοποιητικά φώτα έχουν ανάψει. Η Ελλάδα έχει την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 στην ελευθεροτυπία. Πρόσφατα υποδεχτήκαμε στους Renew τον κ. Κύρτσο, ο οποίος επειδή μίλησε ανοιχτά και ελεύθερα διεγράφη. Κ. Πρωθυπουργέ δεν χρειάζεται να δούμε έναν ακόμη Ευρωπαίο ηγέτη να καταπατά την ελευθεροτυπία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσετε την καταστροφική πορεία μελών της πολιτικής σας οικογένειας. Σταματήστε το τώρα. Κρατήστε ζωντανή την ελληνική παράδοση του δημόσιου διαλόγου».

Τίνεκε Σρίκ, Πράσινοι:

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων Τίνεκε Σρικ

«Όταν προσπαθούν αιτούντες άσυλο να μπουν στην Ευρώπη από την χώρα σας, τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφορα. Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στην ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Σας ερωτώ κ. Μητσοτάκη είναι αυτή η Ευρώπη; Κλείνετε τους μετανάστες σε καταυλισμούς και τους αναγκάζετε να ζουν σε χώρους εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό με την πρόφαση ότι μπορεί να γυρίσουν στην Τουρκία και εκείνοι που σηκώνουν την φωνή τους κατά αυτού και τα ΜΜΕ φιμώνονται. Δεν βοηθάει να συγκαλύπτονται τα πράγματα γιατί αναφέρονται ξανά και ξανά με δικαστές, ερευνητές δημοσιογράφοι και ΜΚΟ λένε ότι παραβιάζετε το δίκαιο ασύλου. Αντί να κλείνετε τα σύνορα της Ευρώπης σας καλώ να λύσετε τα προβλήματα στην κοινωνία σας, 36,8% των νέων είναι άνεργοι, έχετε υψηλό επίπεδο φτώχειας, αυξάνετε την χρήση των ορυκτών καυσίμων».

Δημήτρης Παπαδημούλης, Ομάδα της Αριστεράς:

«Η αποτυχία της Κυβέρνησής σας είναι αδύνατον να κρυφτεί με επιθέσεις και συκοφαντίες από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ομιλίας σας,

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Δημήτρης Παπαδημουλης

εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης. Κύριε Βέμπερ και κύριε Μητσοτάκη, τέτοιες εμμονές δείχνουν πως ενδεχομένως να βλέπετε στον ύπνο σας τον Αλέξη Τσίπρα. Στη δημοκρατία οι πολίτες αποφασίζουν, χθες ήταν ο Πρωθυπουργός ο Τσίπρας, τώρα είναι ο Μητσοτάκης και σε λίγο καιρό αν οι πολίτες το θελήσουν μπορεί να είναι πάλι ο Τσίπρας και πρέπει να σεβόμαστε την αλήθεια και η αλήθεια λέει πως η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας και η Κυβέρνηση Σαμαρά που διετέλεσε υπουργός ο Μητσοτάκης τίναξε την μπάγκα στον αέρα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, την δεύτερη ακριβότερη τιμή βενζίνης στην ΕΕ και έχετε μεγάλη ευθύνη γι αυτό. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε δημόσιο χρέος και κατρακύλησε στην ελευθερία του τύπου στην Ευρώπη και στον κόσμο 43 θέσεις σε τρία χρόνια. Και αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είναι μια μη αξιόπιστη ΜΚΟ θέλω να σας πω πως εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο την εμπιστευόμαστε και αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη τόσο για εμάς όσο και για την Κομισιόν, και για το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε λίγες ώρες μαζί με την κ. Μέτσολα θα συναντηθούμε μαζί τους που εσείς συκοφαντείτε, για να ενισχύσουμε την συνεργασία μας.

Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής ΚΚΕ:

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπαδάκης

«Το “μέλλον” που ετοιμάζει η ΕΕ στους λαούς το ζούνε ήδη με ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, εκτίναξη της ακρίβειας, του πληθωρισμού, με “πράσινους” φόρους που χρηματοδοτούν τις πράσινες και ψηφιακές μπίζνες. Αυτό το μαύρο “μέλλον” έχει την υπογραφή της ΕΕ κι όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, όπως και της σημερινής της ΝΔ, που προωθήσαν την εγκληματική στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της “απολιγνιτοποίησης” και του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ακρίβεια, που θα καλπάζει κι άλλο, όσο επεκτείνονται οι συνέπειες των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πληρώνει ο λαός, όσο αυξάνονται οι εισαγωγές πανάκριβου αμερικάνικου LNG, που είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, ευεργετικό όμως για τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών. Αυτός ο αντιλαϊκός σχεδιασμός προϋποθέτει επίσης το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εκτεθειμένο στην πανδημία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από το λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τα επιδόματα – ψίχουλα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα από την εκτίναξη της ακρίβειας. Αυτά τα κρίσιμα προβλήματα προσπάθησε να ξεπεράσει στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση