Συγκρατημένη αισιοδοξία για την μεταγκατάσταση της Ακρινής – Θέλουμε πράξεις και όχι άλλες δεσμεύσεις λένε οι κάτοικοι

5 Min Read

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν στην Ακρινή την είδηση πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα της Ακρινής , μαζί με αυτό των Αναργύρων. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή και είχε ως κύριο θέμα τη μετεγκατάσταση του οικισμού αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής. Παρόντες εκτός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Μαρία Καρυπίδου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, τα στελέχη της ΔΕΗ Στ. Παλαβός, Δημ. Ζαραφίδης και Κώστας Θεοδωρίδης και πολλοί κάτοικοι.

Από το 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος για τις μετεγκαταστάσεις δυστυχώς έχουν γίνει ελάχιστα βήματα μέχρι σήμερα. Ενημερωθήκαμε από την Περιφέρεια για τη δέσμευση του Υπουργού του κ. Σταθάκη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μαζί με τους Αναργύρους. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι υποσχέσεις να γίνουν πραγματικότητα γιατί έχουμε ακούσει πολλές δεσμεύσεις στο παρελθόν, που ακυρώθηκαν. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να προχωρήσει το θέμα» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΤΚ Παύλος Πουτογλίδης. Ο κ. Πουτογλίδης επεσήμανε πως το χωριό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τις εκτεταμένες απαλλοτριώσεις γης, τη μείωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ και τα περιβαλλοντικά και κατέληξε σημειώνοντας πως «η Ακρινή ή θα μετεγκατασταθεί ή θα εγκαταλειφθεί».

- Advertisement -

Ο Κώστας Πουτακίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της μετεγκατάστασης της Ακρινής καθώς υπάρχει η δέσμευση του κ. Σταθάκη για την έκδοση του Π.Δ. Είναι κάτι που περιμέναμε χρόνια και είναι θετικό. Το αύριο όμως πρέπει να το δούμε διαφορετικά. Οι Ανάργυροι με νομοθετική πρωτοβουλία θα προχωρήσουν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση και αυτό πρέπει να γίνει καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος σε ανθρώπινες ζωές. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η έκδοση του ΠΔ και στη συνέχεια πότε θα ξεκινήσει η κήρυξη απαλλοτρίωση της Ακρινής. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως η οικονομική συγκυρία, τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν επιτρέπει τη βιωσιμότητα του οικισμού για πολλά χρόνια. Σε λίγο διάστημα στην Ακρινή δεν θα υπάρχει ούτε στρέμμα καλλιεργήσιμης γης γιατί θα πάνε για απαλλοτρίωση. Επίσης πρέπει όλοι να ξέρουν πως και εμείς είχαμε πολύ νωρίτερα και κατολισθήσεις, επικινδυνότητα και υψηλά αιωρούμενα σωματίδια. Όλο τον προηγούμενο καιρό κάποιοι που έπρεπε να συγκινηθούν δεν συγκινήθηκαν. Έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα για να φέρουμε την ιστορία εδώ και ζητάμε την άμεση έκδοση του ΠΔ και τη συντομότερη κήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικισμού όπως ο νόμος ορίζει».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη με το Γιώργο Σταθάκη και πρότεινε σε 20-25 μέρες να γίνει νέα συνάντηση στην Ακρινή για να διαπιστωθεί αν οι δεσμεύσεις έγιναν πράξη.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, απαντώντας σε παρατηρήσεις κατοίκων της περιοχής για προβλήματα στις σχέσεις της επιχείρησης όπως εκφράζεται τοπικά με την τοπική κοινωνία, έκαναν λόγο για συστηματική προσπάθεια που γίνεται, έκαναν λόγο για έργα ύψους 300.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή, με τον Δ/ντη του Νοτίου Πεδίου Κώστα Θεοδωρίδη να τονίζει χαρακτηριστικά πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι δύο πλευρές θα συνεχίζουν να συμβιώνουν για τα επόμενα 7-10 χρόνια και για αυτό θα πρέπει να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις, όπως εκφράζονται όμως μέσα από το θεσμικό επίπεδο.

«Τα τελευταία 6-7 χρόνια οι κάτοικοι της Ακρινής άκουσαν πολλές εξαγγελίες, πολλές δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σχεδιασμό της ζωής τους.   Εμείς είμαστε από αυτούς που δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν δώσαμε ποτέ κούφιες υποσχέσεις και πάντα λέγαμε στους κατοίκους τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως πρέπει «να κρατήσουμε τη δέσμευση για την έκδοση του ΠΔ αλλά να θυμόμαστε πως ο δρόμος είναι μακρύς και μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο για διαμόρφωση ενός ανησυχητικού τοπίου σημειώνοντας πως «από το Φθινόπωρο του 2013, που κατατέθηκε το σχέδιο μετεγκατάστασης, υπάρχει μια πλήρη απραξία από την επιχείρηση και από τις κυβερνήσεις . Μια απραξία που μαζί με την οικονομική κατάσταση της χώρας και της ΔΕΗ δημιουργούν ανησυχία. Αν οι εξαγγελίες δεν ακολουθηθούν από πράξεις τίποτα δεν διασφαλίζει τη μετεγκατάσταση».

Μοιραστείτε την είδηση