Σύμπραξη ποντιακών συλλόγων στην Εορδαία για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία

2 Min Read

Οκτώ ποντιακοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της Εορδαίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν σειρά μεγάλων εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών απο την Ποντιακή γενοκτονία.
«Μέσα απο τις εκδηλώσεις θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και να συνεχίσουμε αυτό που κάποιοι εμπνεύστηκαν» ανέφερε ο Μάκης Μιχαηλίδης, γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Ποντοκώμης.
Το πλαίσιο δράσης περιλαμβάνει την διοργάνωση έξι κοινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Πτολεμαϊδα απο τις 21 Απριλίου έως τις 19 Μαίου.
« Όλοι μαζί βρισκόμαστε σ’ ένα ευχάριστο σημείο να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις εκδηώλσει προς τιμήν των προγόνων μας» λέει ο Βασίλης Αλεξανδρίδης απο την Εύξεινο Λέσχη Φιλώτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολύκαρπος Σαββίδης, πρόεδρος της πολιτιστικής λέσχης ποντίων Περδίκα, που τονίζει ότι «πραγματοποιούμε υπέυθυνα και σοβαρά κάποιες δράσεις και καλούμε τον κόσμο να τις στηρίξει, εκτιμώντας ότι όσοι έρθουν θα μάθουν πολλά».
Η πρώτη εκδήλωση, με την οποία θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων, είναι μια επιστημονική ημερίδα, στην οποία θα μιλήσουν κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίου για τις σύγχρονες προεκτάσεις της γενοκτονίας.
Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαίου με παρουσίαση ντοκιμαντέρ και βιβλίου, ενώ στις 5 του Μαϊου θα γίνει αγώνας δρόμου για τα θύματα της γενοκτονίας.
Απο την πλευρά του ο Παντελής Σαββαίδης, αντιπρόεδρος του πολιστικού συλλόγου Καρυοχωρίου «Ο πρόσφυγας» παρουσιάζει τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που θα είναι στις 11 Μαϊου μια δεύτερη ημερίδα, στις 12 Μαϊου βραδιά ποντιακής ποίησης. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν ανήμερα της 19ης Μαίου με μνημόσυνο και ομιλία στην Πτολεμαϊδα.
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση